Controllerdagen 2025 – spaningar inom ledning, styrning och management

  • Datum: 8 maj 2025, kl. 9.00–17.00
  • Plats: Humanistiska teatern, Campus Engelska Parken, Thunbergsvägen 3C, Uppsala
  • Typ: Konferens
  • Arrangör: Företagsekonomiska institutionen i samarbete med FEI (sponsor), SIQ & Akavia (medarrangörer)
  • Kontaktperson: Einar Iveroth

Controllerdagen är tillbaka med framstående praktiker och forskare som utmanar och ger nya perspektiv på styrning och verksamhetsutveckling.

Humanistiska teatern

Sedan förra året har vi flyttat till Humanistiska teatern vid Campus Engelska Parken. Med sin form, som påminner om en grekisk teater, inbjuder lokalen till dialog och stimulerande samtal. Som tidigare år finns även möjligheten att delta online via Zoom.

Årets teman

  • AI i ledarskapets tjänst: strategier för styrning och införande
  • Strategisk kompetensförsörjning: behöver högre utbildning styras mer eller mindre?
  • Att agera eller inte agera, det är frågan: om konsten att undvika över- och understyrning
  • Hållbarhetsrapporteringskrav: strategisk respons och konsekvenser
  • Strategi och riskstyrning i komplexa banker
  • The controller at the crossroad: super-accountant or super-consultant?

Anmälan

Sista anmälningsdatum: 30 april för fysiskt deltagande och 5 maj för deltagande online. Dagen innan konferensen skickas en Zoom-länk till onlinedeltagarna till den e-post som uppgivits i anmälan.

Pris för fysiskt deltagande: 4 400 kr exklusive moms.
Pris för deltagande online: 2 800 kr exklusive moms.

Mängdrabatt: Vill ni uppleva Controllerdagen tillsammans och från en och samma organisation kontakta Einar Iveroth (einar.iveroth@fek.uu.se) angående mängdrabatt.

Anmäl dig till Controllerdagen

09.00–09.20 Registrering och fika utanför Humanistiska teatern

09.20–09.30 Välkomnande

Cecilia Lindh, docent, Mälardalens universitet

Einar Iveroth, docent, Uppsala universitet

09.30–10.20

AI i ledarskapets tjänst: strategier för styrning och införande
AI förändrar snabbt både vår vardag och våra organisationer. För ledare innebär detta stora möjligheter, men också utmaningar kopplade till ledning och styrning. Hur kan man som ledare systematiskt navigera införandet och användningen av AI? Vilka är de största utmaningarna, och var börjar man? Under denna föreläsning diskuterar vi strategiska angreppssätt, praktiska exempel och hur AI kan bli en drivkraft för utveckling och framgång inom organisationens styrning.
Anders Hagström, Head of AI Adoption Private Sector, AI Sweden

10.20–10.35 Bensträckare

10.35–11.25

Strategisk kompetensförsörjning: behöver högre utbildning styras mer eller mindre?
Sverige står inför stora samhällsutmaningar. Arbetsmarknaden förändras, många saknar egen försörjning, och kompetensbrist är påtaglig. 70 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har svårt att rekrytera till positioner som kräver högskoleutbildning. Bättre matchning mellan utbildning och jobb är viktigt, och blivande studenter efterfrågar utbildningar som inte bara är intressanta utan också erbjuder karriärmöjligheter, framtidssäkerhet och hög lön. Trots detta är högre utbildning underreformerad, underdiskuterad, och resurstilldelningen har inte förändrats på över 30 år. Politiska reformer och tydligare styrning behövs, liksom ökad samverkan mellan universitet, högskolor och näringslivet, för att möta dessa utmaningar och stärka Sveriges konkurrenskraft.
Ulrika Wallén, ekon.dr och högskolepolitisk expert, Svenskt Näringsliv

11.25–12.40 Lunch

12.40–13.30

Att agera eller inte agera, det är frågan: om konsten att undvika över- och understyrning
Det är vanligt att vi vill ingripa när vi upptäcker problem, avvikelser eller ser förbättringspotential i våra verksamheter. Forskning visar dock att vi tenderar att övertolka händelser som signaler på att det föreligger problem samt överskatta allvaret i de ’problem’ vi uppmärksammar. Detta bidrar till att organisationer lägger mycket resurser på onödig och felriktad styrning och förändring som ibland visar sig göra mer skada än nytta. I denna presentation får vi veta mer om vad över- och understyrning är, varför det sker i våra organisationer och hur det kan motverkas.
Magdalena Smeds, biträdande universitetslektor, Linköpings universitet

13.30–13.45 Bensträckare

13.45–14.35

Hållbarhetsrapporteringskrav: strategisk respons och konsekvenser
Företag måste anpassa sig till de förändrade och skärpta rapporteringskrav som följer av EU:s CSRD-direktiv och taxonomireglering, och som nu tas in i svensk lagstiftning. Osäkerheten om vad som krävs har varit stor och kunskapsbehovet omfattande. Frågan är inte så enkel som att bara rapportera vissa indikatorer enligt standarder. Snarare måste företagen förhålla sig till rapporteringskraven och engagera sig i ofta ganska avancerade och komplexa processer för att kunna tillhandahålla relevant redovisningsinformation. Under sessionen uppmärksammas olika strategier och förhållningssätt som företag har haft till den nya regleringen. Både redovisningsmässiga och hållbarhetsmässiga aspekter tas upp.
Magnus Frostenson, professor, Mälardalens universitet

14.35–15.05 Fikapaus

15.05–15.55

Strategi och riskstyrning i komplexa banker
Stora banker är komplexa organisationer. Det är också organisationer som möter många typer av omfattande risker och där det dagligen fattas betydande riskbeslut. Risktagande, riskhantering och en stark riskkultur utgör kärnan i långsiktigt värdeskapande och misslyckanden kan få allvarlig inverkan på värdeskapandet och på samhället i stort. Det gäller självklart i oroliga tider, men i lika hög grad i goda tider eftersom det är då förutsättningarna skapas och de strukturella riskerna ofta byggs upp. En tydlig strategi, riskstrategi och riskstyrning är avgörande för långsiktigt och stabilt värdeskapande, men är i praktiken svårt och tålamodskrävande att åstadkomma i komplexa organisationer. Rolf Marquardt kommer att ge en kort inblick i hur detta görs i praktiken.
Rolf Marquardt, riskchef, Swedbank

15.55–16.10 Bensträckare

16.10–17:00

The controller at the crossroad: super-accountant or super-consultant?
The controller is traditionally portrayed as the guardian of rational decision making in organizations. The proverbial ‘strong controller’ switches smoothly between tasks and responsibilities, pragmatically combining regulatory compliance with economic optimization. The question is whether we can maintain such an idealistic picture of the controller given the ever-increasing complexity and dynamism of the controlling environment. Will controllers remain strong across domains or will they be forced to become either super-accountants or super-consultants? I will address this question by discussing how trends such as digitization and sustainability affect strong controllership. In my presentation I will refer to educational responses from the unorthodox academic setting of controller education in the Netherlands.
Frank Hartmann, professor, Radboud University

17.00–18.00 Avslutning med snittar, dryck och mingel

Program Controllerdagen för utskrift (pdf) Pdf, 613 kB.

Magnus Frostenson är sedan hösten 2024 professor i industriell ekonomi och organisation vid Mälardalens universitet. Han har sedan tidigare haft olika roller i universitets- och högskolevärlden, bland annat vid Høgskolen i Østfold, Örebro universitet, Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Främst har han forskat om frågor om företagsetik, hållbarhet och styrning och har publicerat en mängd artiklar, böcker och bokkapitel. 2024 utkom fjärde upplagan av hans bok Hållbarhetsredovisning: Grunder, praktik och funktion (Liber, Stockholm).

Anders Hagström jobbar för AI Sweden som är det svenska nationella centret för tillämpad artificiell intelligens. AI Swedens uppdrag är att accelerera användningen av AI till förmån för vårt samhälle, vår konkurrenskraft och för alla som bor i Sverige. Med en bakgrund som systemvetare har Anders omfattande erfarenhet av att driva förändring inom affärsmodeller, kundlösningar och hållbarhetsfrågor. Han har arbetat med innovation, förändringsledning och implementering av ny teknologi inom en rad olika områden. Anders har ett särskilt engagemang för samhälls- och miljörelaterade frågor och brinner för att skapa positiva och långsiktiga förändringar genom strategiskt arbete och tekniska lösningar.

Frank Hartmann is a Professor of Accounting at Radboud University. He is both trained as accountant and as philosopher. Frank is an active member of the Dutch institute of chartered controllers. This institute supervises the quality of post-graduate MSc programs in controllership, which are organized at eight Dutch universities.

Einar Iveroth är författare, docent och excellent lärare vid Företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet. Han forskar och undervisar inom: digitalisering, organisationsförändring, förändringsledning, styrning och ledning, samt strategisk prissättning och innovativa prismodeller. Einar är den som i över tio år organiserat och varit ansvarig för Controllerdagen. Han är en flitigt anlitad talare och har skrivit en mängd böcker som exempelvis: ”Digitalisering och styrning”, ”Effective Organizational Change: Leading Through Sensemaking”, “Leadership and Digital Change: The Digitalization Paradox”, “Strategic and Innovative Pricing: Price Models for a Digital Economy”.

Cecilia Lindh är docent i företagsekonomi och excellent lärare vid Mälardalens universitet. Som prodekan för universitetets ekonomikollegium arbetar hon med att främja kvalitet och verksamhetsutveckling. I sin undervisning ansvarar hon för flera kurser i marknadsföring och leder arbetet med det treåriga kandidatprogrammet i internationell marknadsföring. Hennes forskningsområde omfattar affärsrelationer och digital transformation, med ett brinnande intresse för att samla data genom standardiserade enkäter för att förklara digitaliseringsfenomen på både företags- och konsumentmarknader.

Rolf Marquardt är sedan 2020 riskchef (CRO) på Swedbank och har mångårig erfarenhet inom risk- och finansfrågor. Rolf har också ett långt förflutet inom Handelsbanken som CFO, riskchef, compliancechef samt som ansvarig för Handelsbankens amerikanska verksamhet. Finansiell reglering går som en röd tråd genom Rolfs karriär som inleddes med anställning på Bankföreningen under andra halvan av 1990-talet. Innan tiden i banksektorn skrev Rolf en doktorsavhandling om svenska bankers internationalisering vid Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.

Magdalena Smeds är doktor i kvalitetsteknik och biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet. Hennes forskningsintressen inkluderar styrningsrelaterade frågor inom privat och offentlig sektor, med särskilt fokus på över- och understyrning samt hur kvalitetsprofessionen behöver utvecklas i takt med nya samhällsutmaningar som digitalisering och hållbarhet. Hon är också engagerad i utbildningsutveckling och är vice ordförande i programnämnden för Maskinteknik och Design vid LiU.

Ulrika Wallén är ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm och högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv, som representerar 49 bransch- och arbetsgivarförbund och organiserar 60 000 företag med nästan 2 miljoner medarbetare. Hon har över 25 års erfarenhet av utbildningspolitiska frågor i olika roller för en rad aktörer. Ulrika leder Svenskt Näringslivs högskolepolitiska arbete och ansvarar för frågor om högre utbildning, såsom kompetensförsörjning, dimensionering, kvalitet, relevans, livslångt lärande samt samverkan mellan lärosäten och näringsliv för att förbättra matchningen mot arbetsmarknadens behov.

Controllerdagen är det unika tillfället då praktik och forskning möts för att tillsammans få en inblick i de senaste idéerna inom styrningsområdet. Samtidigt är det ett unikt tillfälle för att knyta värdefulla kontakter både från näringsliv och offentlig sektor.

Under dagen kommer framgångsrika praktiker och forskare att utmana och ge perspektiv på styrning och verksamhetsutveckling. Du kommer att få en översikt över den aktuella utvecklingen mixat med inspirerande praktiska exempel från fronten. Efter avslutad konferens kommer du vara uppdaterad på det senaste inom styrning så att du kan bli bättre på att utveckla din organisation.

Controllerdagen utmärker sig genom sitt fokus på samtal, snarare än presentation av färdiga lösningar, vad gäller ekonomistyrningens kärnfrågor. Detta skapas i en stimulerande miljö där både praktiker och forskare under en dag diskuterar och reflekterar över ekonomistyrningens dagsaktuella frågor.

Vi har funnits i över 30 år och arrangören Ekonomistyrningsforum tog över Controllerdagen 2008 från Teknikföretagen, vars föregångare Sveriges Mekanförbund arrangerat den från mitten av 1980-talet. Sedan dess är Controllerdagen den självklara mötesplatsen för controllers, numera från alla branscher inklusive offentlig verksamhet.

Bilder från Controllerdagen 2024. Fotograf: Mikael Wallerstedt.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin