Ansök till forskarutbildningen i företagsekonomi
Såhär går ansökningsprocessen till forskarutbildningen i företagsekonomi till.
Steg 1 - utlysning och ansökan
Ansök i mars
Årets antagningsomgång har nu stängts. Nästa planerade utlysning av doktorandtjänster är i mars 2026.
För vidare information om tjänster och ansökan, se Lediga jobb vid Uppsala universitet.
Steg 2 - behörighet och dokument som ska bifogas i ansökan
Allmän och särskild behörighet
- Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt.
- Särskild behörighet har den som har godkänt resultat på kurser om 90 hp i företagsekonomi eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.
Därutöver krävs att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
Språkkrav
Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.) Undervisningen sker på engelska varför mycket goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen.
Det går att visa att språkkraven uppfylls på flera sätt, inklusive ett internationellt erkänt test såsom TOEFL eller IELTS, eller genom tidigare gymnasie- eller högskolestudier.
Vid språktesten krävs följande resultat:
- IELTS: ett sammanlagt resultat på minst 6,5 och inget delresultat på mindre än 5,5
- TOEFL: Pappersbaserat: Resultat på minst 4,5 (skala 1–6) på skriftligt test och ett sammanlagt resultat på 575. Internetbaserat: Resultat på minst 20 (skala 0-30) på skriftligt prov och ett sammanlagt resultat på minst 90.
- Cambridge: CAE, CPE
Dokument som ansökan ska innehålla
- CV
- Vidimerade kopior av examensbevis och studieintyg som styrker grundläggande och särskild behörighet.
- Projektbeskrivning på svenska eller engelska (högst 12 000 tecken inklusive blanksteg). Projektbeskrivningen ska ta upp för projektet relevanta frågeställningar, ämnesmässig kontext, forskningsläge, frågor rörande data och metod. Projektbeskrivningen ska vara relaterat till projektet i fråga.
- Motiveringsbrev. I motiveringen ska framgå vilken av doktorandplatserna som söks.
- Examensarbete på avancerad nivå och ev. böcker, artiklar, manus som åberopas.
- TOEFL/IELTS-test (eller motsv). Notera dock att sökande med en masterexamen från ett engelskspråkigt universitet eller program inte behöver bevisa sina kunskaper i engelska.
- Två rekommendationsbrev (från universitetslärare och ev. arbetsgivare). I rekommendationsbrevet ska kontaktuppgifterna till referenterna (e-post och telefonnummer) finnas med. Från brevet ska det framgå på vilket sätt referenten har lärt känna den sökande. Vi är särskilt angelägna om en bedömning av den sökande vad gäller våra bedömningsgrunder.
Steg 3 - bedömning
Bedömningsgrunder
Vid urval av sökande bedömer rekryteringsgruppen följande:
- Att den sökande uppfyller behörighetskraven
- Examensarbeten, masteruppsatser, magisteruppsatser eller andra skriftliga arbeten på svenska eller engelska.
- Studiebakgrund och förkunskaper: vilken utbildning/vilka kurser den sökande har genomgått och med vilket resultat.
- Den sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå i företagsekonomi enligt kriterier gällande metodisk stringens, teoretisk medvetenhet, förmåga till kritiskt tänkande, självständighet och originalitet liksom kommunikativ förmåga.
- Forskningsinriktning samt möjligheter till handledning. En förutsättning är att institutionen kan erbjuda en gynnsam forskningsmiljö och handledning för forskningsprojektet ifråga.
Rutiner för bedömningen
- Inkomna ansökningar kontrolleras så att de uppfyller behörighetskraven. Sökande som ej uppfyller behörighetskraven meddelas avslag.
- Antagningsgruppen som består av professorer och docenter från institutionen. gör ett första urval bland de sökande.
- De utvalda kallas till intervju. Andra forskare vid institutionen kan också delta vid intervjuerna.
- En skriftlig uppgift erbjuds de sökande som har valts ut bland de som intervjuats.
- De utvalda kallas eventuellt till ytterligare en intervju
- En slutgiltig bedömning görs i antagningsgruppen som lämnar förslag till institutionens prefekt.
- Beslut om antagning eller avslag fattas i normalfallet av företagsekonomiska institutionens prefekt. Undantagen finns specificerade i den allmänna studieplanen.
- Beslutet meddelas individuellt senast 1 juli eller, i förekommande fall, när finansieringen är fastställd. Doktorandplatsen kan i normalfallet tillträdas ca 1 september.
Steg 4 - intervju
En rekryteringskommitté bereder ansökningarna och rekommenderar vilka sökande som ska kallas till intervju. Intervjuer planeras 14-16 april 2025. Kallelse till intervju går ut via mejl till utvalda sökande.
Steg 5 - skriftlig uppgift
De som går vidare i urvalsprocessen bland de som intervjuats kommer att få göra en skriftlig uppgift. Starttid måndag 28 april 08:00 2025 och sluttid tisdag 29 april 23:59 2025.
Steg 6 - eventuell andra intervju
Eventuellt kallas de som går vidare i urvalsprocessen efter den skriftliga uppgiften till en andra intervju 8-9 maj 2025.
Steg 7 - antagningsbesked
Antagningsbesked skickas i slutet av maj.
Steg 8 - inlämning av masteruppsats
En master/magisteruppsats som inte är bedömd och klar vid ansökningstidens utgång kan lämnas in fram till den 5 juni 2025.
Steg 9 - studiestart
Forskarutbildningen börjar 20 augusti 2025 med introduktionsdagar och därefter börjar första doktorandkursen.
Kontakt
Har du frågor gällande forskarutbildningens innehåll, handledning eller examination? Kontakta studierektor, forskarutbildning Susanne Åberg.
Har du administrativa frågor rörande antagningen eller forskarutbildningen? Kontakta administratör, forskarnivå Golondrian Janke.