Om forskarutbildningen

Forskarutbildningen är fyra år av heltidsstudier, fördelat på 90 högskolepoäng (hp) i kurser och 150 hp i avhandlingsarbete. Startdatum anges i antagningsbeslutet.

Generell information

En individuell studieplan (ISP) fylls i av doktorand tillsammans med handledana i början av varje läsår och det är den formella studieplanen för den enskilde doktoranden.

I den individuella studieplanen görs uppföljning av hur doktorandens studier gått hittills och den är även underlag för vad doktoranden ska göra och vilken handledning som ska ges framöver.

I Högskoleförordningen (1993:100) 5 kap 1-7 §§ och mer utförligt i den allmänna studieplanen (ASP) finns den formella informationen om hela forskarutbildningen i företagsekonomi.

I samband med antagningen till forskarutbildningen utses handledare till varje doktorand, en huvudhandledare samt en eller två biträdande handledare. Minst en av handledarna ska ha genomgått handledarutbildning.

Handledarnas uppgift är att vägleda doktoranden i det praktiska avhandlingsarbetet men också att fungera som ett stöd i utvecklingen mot rollen som självständig forskare.

Det är ingen avgift för forskarutbildningen.

Alla som antas ges finansiering, antingen genom anställning eller genom stipendier. Enligt Högskoleförordningen, 5 Kap. kan institution endast anta/anställa doktorand om finansiering finns för hela utbildningstiden. Det betyder att finansiering ingår i de doktorandplatser som antas till .

Finansieringen kan vara i form av en doktorandtjänst finansierad av institutionen eller via extern finansiering, t ex via forskningsråd eller en extern arbetsgivare. Finansieringen kan också erhållas genom stipendium. Vid finansiering med stipendium gäller att det sista året övergår till finansiering via doktorandtjänst.

Lönen för en doktorand som finansieras med doktorandtjänst är reglerad i en lokal tariff på universitetet. En externfinansierad eller stipendiefinansierad doktorand har motsvarande månadsersättning.

Till viss del ingår medel från institutionen till resor, konferensdeltagande och andra studierelaterade utgifter.

För doktorand finansierad med doktorandtjänst vid Företagsekonomiska institutionen kan möjlighet finnas att från och med det andra året undervisa, alternativt tjänstgöra som assistent på 20 %. Det innebär att doktorandtiden förlängs med motsvarande tid.

Ansök till forskarutbildningen

Under mars månad varje år brukar det vara möjligt att ansöka till våra doktorandtjänster. Mer information om hur du ansöker till forskarutbildningen.

Forskarutbildningens huvuddelar

Huvudmomentet i forskarutbildningen är att skriva en doktorsavhandling som ger 150 högskolepoäng. Denna är antingen en monografi eller en sammanläggningsavhandling.

I forskarutbildningen i företagsekonomi ingår det att läsa doktorandkurser på totalt 90 hp.

Fyra av doktorandkurserna är obligatoriska och läses under det första året:

  • Perspektiv på vetenskap och forskning, 7,5 hp
  • Kvalitativa metoder, 7,5 hp
  • Introduktion till multivariat statistik, 7,5 hp
  • The Research Process,7,5 hp. Kursen ges vid Handelshögskolan i Stockholm.

För de doktorander som ingår i någon forskarskola kan fler obligatoriska kurser ingå.

Övriga kurser väljs i samråd med handledarna. Även externa doktorandkurser kan läsas och tillgodoräknas enligt huvudhandledarens beslut.

Mer information om doktorandkurserna och anmälan till dessa.

Seminarier är en central del av forskarutbildningen och sker bland annat vid institutionens högre seminarier och vid olika sektorsseminarier.

Doktoranden föväntas presentera vid det Högre seminariet minst två gånger under utbildningen, inklusive ett slutseminarium som en förberedelse inför disputationen. Doktoranden förväntas även vara opponent eller inledare minst en gång.

Konferensdeltagande både nationellt och internationellt ingår i utbildningen, där deltagandet förutsätter presentation av ett eget eller samförfattat "paper".

Slutmomentet i forskarutbildningen är att försvara den publicerade doktorsavhandlingen vid en disputation med en extern opponent.

Efter att doktorandkurserna är klara och avhandlingen är försvarad vid disputationen går det att ansöka om en doktorsexamen.

Kontakt

Har du frågor gällande forskarutbildningens innehåll, handledning eller examination? Kontakta studierektor, forskarutbildning Susanne Åberg.

Har du administrativa frågor rörande antagningen eller forskarutbildningen? Kontakta administratör, forskarnivå Golondrian Janke.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin