Ljusets dag på Biotopia

Värmekamera projicering på hand

Värmekamerabild av en hand på själva handen. Foto: Christopher Robin Samuelsson.

Fredagen den 16 maj 2025 arrangerades Ljusets dag på Biotopia i ett samarbete mellan Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet och Biotopia, där besökarna fick upptäcka det synliga och osynliga ljuset med fysiker och pedagoger.

Christopher Robin Samuelsson. Foto: Biotopia.

Christopher Robin Samuelsson. Foto: Biotopia.

Aktiviteterna under ljusets dag lockade drygt 150 besökare och det fanns ett flertal olika stationer att välja bland, allt från fryspunktsänkning med is och bordssalt till att göra solkatter med så många speglar som möjligt och barnens skattjakt där barnen fick leta efter glass med värmekameror.

– Dagen var jätterolig! Det var kul att några barn även var intresserade av själva teorin och modellerna bakom experimenten och inte enbart av experimenten, säger Christopher Robin Samuelsson, postdoktor vid Uppsala universitet som tagit initiativ till dagen.

De flesta besökarna var barnfamiljer, då dagen sammanföll med studiedag i skolorna, men det kom även andra besökare som var speciellt intresserade av värmekameror.

– Det kom bland annat en forskare som var intresserad av värmekameror och didaktikforskning relaterad till dem, samt en pensionerad brandman som jobbat en hel del med värmekameror, säger Christopher Robin Samuelsson.

Värmekamerabordet var också en av de mest populära aktiviteterna under dagen. Där kunde man direkt på föremål se temperatur och temperaturförändring genom att projicera en värmekamerabild direkt på föremålet.

Andra populära aktiviteter var omvandling av energi i en dynamo kopplad till en lampa samt såpbubbleblåsning utomhus.

– Jag vill organisera fler aktiviteter med Biotopia! De har bra lokaler för den här typen av evenemang och duktiga pedagoger som hjälpte María García Juanatey, Filip Heijkensköld och mig vid aktiviteterna, säger Christopher Robin Samuelsson.

Bild med värmekamera

Bild på en besökare med värmekamera. Foto: Biotopia.

María García Juanatey vid värmekamerabordet som Filip Heijkensköld konstruerat. Foto: Christopher Robin Samuelsson.

María García Juanatey vid värmekamerabordet som Filip Heijkensköld konstruerat. Foto: Christopher Robin Samuelsson.

Ljuskällor och speglar.

Ljuskällor och speglar. Foto: Christopher Robin Samuelsson.

Camilla Thulin

Internationella ljusdagen

Internationella ljusdagen, The International Day of Light, firas den 16 maj varje år och instiftades av UNESCO 2018 till minne av att ingenjören och fysikern Theodore Maiman lyckades få oscillationer från den första lasern. Syftet med dagen är att stärka samarbeten och uppmärksamma ljusets betydelse inom konst, vetenskap och utbildning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin