Fysiker vid Uppsala universitet bland pristagarna av Breakthrough Prize inom fundamental fysik

CERN

CERN. Bild: CERN.

Fysiker vid Uppsala universitet belönas tillsammans med tusentals andra forskare världen över med 2025 års Breakthrough Prize inom fundamental fysik, som tilldelas CERN:s Large Hadron Collider, LHC.

De fyra stora LHC-experimenten vid CERN - ATLAS, CMS, ALICE och LHCb - har tilldelats 2025 års Breakthrough Prize inom fundamental fysik för sina resultat från Run-2-dataseten. Priset beslutades och tillkännagavs av en internationell jury vid en ceremoni den 5 april 2025 i Los Angeles, USA.

Uppsala universitet är en del av både ATLAS-experimentet och LHCb-experimentet vid CERN. Forskningen vid Uppsala universitet inom de båda experimenten fokuserar på utforskandet av naturen på de kortaste avstånden.

Omkring 70 forskare vid Institutionen för fysik och astronomi har deltagit i ATLAS-samarbetet ända sedan experimentet startade 1992. Medlemmar i ATLAS-gruppen vid Uppsala universitet har varit direkt involverade i observationen av Higgsbosonen och hela gruppen har varit delaktiga i antingen mätningar av Higgsbosonens egenskaper eller sökningar efter ny fysik som involverar den.

– När man arbetar inom stora samarbeten är det svårt att få priser som kopplade till individer. Det här priset, som strävar efter att inkludera så många av oss som möjligt, är ett fint erkännande av det arbete vi gör, säger Rebeca Gonzalez Suarez, universitetslektor vid Institutionen för fysik och astronomi och en del av ATLAS-gruppen vid Uppsala universitet.

Uppsala universitet har varit en del av LHCb-samarbetet sedan 2021. De tre medlemmarna i LHCb-gruppen vid Uppsala universitet är främst inriktade på att söka efter nya hadroner och mäta deras egenskaper och mätningar kopplade till CP-symmetribrott.

– LHCb-experimentet kommer att sprida ljus över varför vi lever i ett universum som verkar bestå nästan helt av materia, men ingen antimateria, säger Patrik Adlarson, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi och en del av LHCb-gruppen vid Uppsala universitet.

Nästa steg för forskarna vid Uppsala universitet är att försöka förstå Higgs-bosonen och dess självinteraktion så noggrant som möjligt, med hjälp av befintliga och kommande data från LHC och dess uppgradering till hög ljusstyrka (HL-LHC).

Forskarna letar också efter eventuella tecken på ny fysik, eftersom det fortfarande behövs nya fenomen för att förklara många öppna frågor inom området, såsom till exempel mörk materia.

– Vi har också en viktig roll för uppgradering av ATLAS-detektorn för HL-LHC. Utöver det är vi involverade i framtida partikelacceleratorer, både när det gäller forskning och utveckling och när det gäller fysik, säger Rebeca Gonzalez Suarez.

Camilla Thulin

Fakta

The Breakthrough Prize

The Breakthrough Prize lyfter särskilt fram de detaljerade mätningarna av Higgs-bosonens egenskaper som bekräftar den symmetribrytande mekanismen för massgenerering, upptäckten av nya starkt interagerande partiklar, studiet av sällsynta processer och asymmetri mellan materia och antimateria samt utforskningen av naturen på de kortaste avstånden och under de mest extrema förhållandena vid CERN:s Large Hadron Collider.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin