Nya rön om varför FeSe/SrTiO3 är supraledande vid så hög temperatur
Uppsalaforskare har i ett internationellt samarbete kommit fram till varför supraledning i gränsskiktet mellan järnselenid och strontiumtitanat sker vid en betydligt högre temperatur än för material av ren järnselenid.
Forskarna har med hjälp av sveptransmissionselektronmikroskopi kunnat identifiera specifika vibrationslägen i gränsskiktet mellan järnselenid, FeSe, och strontiumtitanat, SrTiO3. I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, har forskarna analyserat materialet på atomnivå och sett att vibrationslägena interagerar väldigt starkt med elektronerna i järnselenidlagret i materialet.
Det är sedan tidigare känt att järnbaserade supraledare har en relativt hög supraledande övergångstemperatur. Före 2012 fanns det inga kända järnbaserade supraledare som hade en supraledande övergångstemperatur på över 55 K. Då kunde forskare observera att järnselenid, med en tjocklek på endast ett atomlager som odlats på strontiumtitanat, som i sig inte är en supraledare, uppnådde en övergångstemperaturen på över 80 K. Denna överraskande upptäckt ledde fram till stora forskningsinsatser inom området.

En strukturmodell av FeSe/SrTiO3-systemet och simulering av elektronspridningen. Bild: Jan Rusz.
Vanligtvis är supraledning kopplat till atomernas vibrationer och hur elektronerna inuti materialet interagerar med atomernas vibrationslägen. I den nya studien har man, tack vare ny teknikutveckling, kunnat studera de atomära vibrationerna med hjälp av sveptransmissionselektronmikroskop.
I mätningarna har forskarna identifierat nya vibrationslägen i gränsskiktet mellan järnselenid och strontiumtitanat, som inte förekommer i de ursprungliga materialen. Med hjälp av simuleringar av vibrationsspektrat har de sedan kunnat dra slutsatsen att det finns starka skäl för en högre supraledande övergångstemperatur i gränskiktet.
– I simuleringarna har vi kunnat se att syreatomerna i gränsskiktet i de nya vibrationslägen framförallt svänger fram och tillbaka mot järnselenidskiktet, säger Jan Rusz, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi.
Simuleringsmetoden i studien har tagits fram av Paul Zeiger och Jan Rusz vid Uppsala universitet.
– Metoden har gjort det möjligt att simulera hur elektronerna sprids i vibrationslägena, inte bara för järnselenid/strontiumtitanat utan även för andra komplexa nanostrukturerade material, säger Paul Zeiger, forskare vid institutionen för fysik och astronomi.
Mätningarna har också visat att vibrationslägena är extremt känsliga för den exakta atomstrukturen i gränssnittet. Om det till exempel blir ojämnheter i tillväxten av substratet kan järnselenidskiktet förskjutas längre bort från strontiumtitanatsubstratet. Även om denna förskjutning bara är ett extra lager eller en extra atom sjunker den supraledande övergångstemperaturen avsevärt.
– Studien ökar förståelsen för de oväntat höga övergångstemperaturen i järnselenid/strontiumtitanat Men kan också bidra till metodutveckling för framtida forskning om andra typer av supraledande material, ända ner på atomnivå, säger Jan Rusz.
Camilla Thulin
Om studien
Studien har genomförts i ett samarbete mellan University of California, Irvine (USA), Chinese Academy of Sciences, Beijing (Kina) och Princeton University, Princeton (USA) och Uppsala universitet.
Artikelreferens
Yang, H., Zhou, Y., Miao, G. et al. Phonon modes and electron-phonon coupling at the FeSe/SrTiO3 interface. Nature 635, 332-336 (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-08118-0
Kontakt
- Paul Zeiger, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, paul.zeiger@physics.uu.se
- Jan Rusz, universitetslektor vid Institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, jan.rusz@physics.uu.se