Vetenskapens värld – spelet om kärnkraften

Sophie Grape och Jacob Eriksson, vid Institutionen för fysik och astronomi, medverkar i Vetenskapens värld - Spelet om kärnkraften som går att se från och med söndagen den 18 maj 2025.
SVTs Vetenskapsredaktion undersöker vad regeringens kärnkraftssatsning innebär. Behövs det mer kärnkraft om elproduktionen ska fördubblas för att nå klimatmålen och samtidigt ha stabila elnät och priser? Vad visar olika forskningsstudier? Och vad blir det för nya kärnkraftverk som ska byggas? Hur fungerar små modulära reaktorer, sådana som tex Rolls Royce bygger? Kanske står dessutom fusionskraft runt hörnet, ska vi invänta den? Mycket står på spel när Sverige ska öka sin elproduktion snabbt.
Serien sänds i ett förkortat program i SVT2 måndagen den 19 maj 2025 kl 20.00 och samtliga tre delar i serien kan ses på SVT Play från och med den 18 maj 2025.
Del 1
Spelet om kärnkraften – Den stora vändningen
Regeringen vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Det är ett vägval för Sveriges energiframtid. Men vad säger forskningen? Är kärnkraft den bästa vägen att få till stabil elförsörjning i Sverige? Vad är det för mini-kärnkraftverk som energiföretagen utreder? Stämmer det eller inte att vindkraft är ett lika välfungerande alternativ? Vi följer experter, kärnkraftsförespråkare och motståndare, på resa till Tjernobyl, Ringhalsverket och i demonstrationståg.
Spelet om kärnkraften – Den stora vändningen
Del 2
Spelet om kärnkraften – Buss till Tjernobyl
Regeringen vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Det är ett vägval för Sveriges energiframtid. Men vad säger forskningen? Är kärnkraft den bästa vägen att få till stabil elförsörjning i Sverige? Vad är det för mini-kärnkraftverk som energiföretagen utreder? Stämmer det eller inte att vindkraft är ett lika välfungerande alternativ? Vi följer experter, kärnkraftsförespråkare och motståndare, på resa till Tjernobyl, Ringhalsverket och i demonstrationståg. Del 2 av 3.
Spelet om kärnkraften – Buss till Tjernobyl
Del 3
Spelet om kärnkraften – In i det okända
Regeringen vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Det är ett vägval för Sveriges energiframtid. Men vad säger forskningen? Är kärnkraft den bästa vägen att få till stabil elförsörjning i Sverige? Vad är det för mini-kärnkraftverk som energiföretagen utreder? Stämmer det eller inte att vindkraft är ett lika välfungerande alternativ? Vi följer experter, kärnkraftsförespråkare och motståndare, på resa till Tjernobyl, Ringhalsverket och i demonstrationståg. Del 3 av 3.