Lyckad driftsättning vid ESS av acceleratorkaviteter testade vid FREIA-laboratoriet
Acceleratorkaviteter som testats i FREIA-laboratoriet har installerats vid ESS och den första protonstrålen har nu passerat genom hela acceleratorn.
Vid ESS, European Spallation Source, i Lund, byggs den största forskningsinfrastrukturen i Norden, som väntas bli världens mest kraftfulla neutronkälla. Syftet med ESS, som började byggas 2014 och planeras vara i drift 2027, är att använda protoner för att generera neutroner för materialanalys på djupet.
FREIA-laboratoriet vid Uppsala universitet, har mellan åren 2017 och 2024 testat 14 acceleratormoduler för ESS. Modulerna har nyligen installerats vid acceleratorn vid ESS och man har nu också skapat den första protonstrålen som lyckats ta sig igenom alla accelerationsmoduler och hela acceleratorn.
– Det har varit väldigt roligt att tillsammans med ESS utveckla infrastruktur, som kan användas inom forskningen i årtionden framöver, säger Maja Olvegård, forskare vid FREIA-laboratoriet vid Uppsala universitet.
Nästa steg är att skala upp stråleffekten genom att gradvis öka antalet protoner i strålen och accelerera protonstrålen i samtliga accelerationsmoduler. Det kommer innebära en lång period där många parametrar ska justeras för att uppnå stabil drift.
– Vi på FREIA-laboratoriet är imponerade över hur fort och effektivt de har arbetat med installationen vid ESS hittills. Vi ser fram emot att följa det fortsatta arbetet fram tills att acceleratorn kan tas i bruk för användarna och forskningen, säger Maja Olvegård.
Camilla Thulin

Accelerationsmodul vid test i FREIA-laboratoriet. Bild: Mikael Wallerstedt.