Docenturföreläsning: Finna dolda ting – introduktion till nukleär arkeologi

  • Datum: 14 mars 2025, kl. 10.15–11.00
  • Plats: Ångströmlaboratoriet, Polhemsalen Å10134 (eller via zoom: https://uu-se.zoom.us/j/63713834348)
  • Typ: Docentföreläsning
  • Föreläsare: Tekn dr Cecilia Gustavsson
  • Arrangör: Avdelningen för tillämpad kärnfysik, Institutionen för fysik och astronomi
  • Kontaktperson: Cecilia Gustavsson

Institutionen för fysik och astronomi inbjuder härmed alla intresserade till docenturföreläsning i ämnet fysik.

Ordförande: professor Stephan Pomp

Docenturnämndens representant: professor Carlos Perez de los Heros

Sammanfattning:

Nukleär arkeologi myntades som begrepp i början av 1990-talet och handlar om metoder för att studera historisk drift av kärntekniska anläggningar som framställt klyvbart material. Plutonium framställs i kärnreaktorer och är ett av de ämnen som kan användas som klyvbart material i kärnvapen. Metoder att verifiera historisk plutoniumproduktion kan stödja implementeringen av och förtroendet för framtida nedrustningsavtal, exempelvis avtal om förbud att framställa klyvbart material (FMCT – Fissile Material Cut-off Treaty). En viktig parameter för att uppskatta hur mycket plutonium en reaktor framställt är neutronflödet. Det totala integrerade neutronflödet i en reaktor kan bestämmas utifrån experimentella mätningar av isotoper som bildats genom neutroninfångning i material nära reaktorhärden. En annan metod är att utifrån driftdata som effekthistorik, härdladdningsscheman och utbränningsdata beräkna vilka neutronflöden som funnits i reaktorn.

I den här föreläsningen kommer jag att introducera området nukleär arkeologi med fokus på plutoniumproduktion i grafit- och tungvattenmodererade reaktorer. Jag kommer att diskutera isotopkvotsmätningar och härdberäkningar, men även vikten av att kunna verifiera riktigheten i arkiverade driftdata genom att finna och jämföra arkivuppgifter.

Föreläsningen, som är ett lärarprov för den som ansökt om att bli antagen som docent, ska kunna följas av studenter och andra med kunskaper på grundutbildningsnivå inom ämnet, men kan även vara av intresse för en bredare publik. Föreläsningen varar 40-45 minuter med efterföljande diskussion och kommer att ges på svenska.

Välkomna!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin