Docenturföreläsning: Magneter för partikelacceleratorer

  • Datum: 21 maj 2025, kl. 13.15–14.00
  • Plats: Ångströmlaboratoriet, 90102
  • Typ: Docentföreläsning
  • Föreläsare: Fil dr Maja Olvegård
  • Arrangör: FREIA, Institutionen för fysik och astronomi
  • Kontaktperson: Maja Olvegård

Institutionen för fysik och astronomi inbjuder härmed alla intresserade till docenturföreläsning i ämnet fysik.

Ordförande: professor Mattias Klintenberg

Docenturnämndens representant: professor Carlos Perez de los Heros

Sammanfattning:

Moderna partikelacceleratorer för strålar av laddade partiklar till ofattbart höga energier för att sedan använda dessa partikelstrålar i vetenskaplig forskning. Partiklarnas rörelse i acceleratorn kontrolleras av starka elektromagneter som placeras i bestämda mönster. Vilket magnetfält som krävs för att styra en partikel bestäms av dess rörelsemängd: Ju högre rörelsemängd, desto starkare magnetfält krävs för att böja av partikelns bana med en given böjningsradie. Framtidens cirkulära partikelkolliderare kommer att behöva magneter som är 50-100% starkare än de som används idag för att nå önskvärda kollisionsenergier. Utveckling av dessa magneter kräver samverkan av flera olika discipliner: Acceleratorfysik för förståelse för magneternas verkan på partikelstrålen, elektromagnetism och elektronik för design, test och drift av magneten, mekanik och hållfasthet för konstruktion av magneten, kryoteknik för kylning, materialvetenskap för framtagning av lämpliga material, strålningsfysik, osv.

Den här föreläsningen kommer gå igenom hur de två främsta klasserna av acceleratormagnet ser ut och fungerar. Två olika magnetteknologier kommer behandlas: normalledande respektive supraledande magneter. Vi kommer att titta på vad som begränsar de olika varianterna. Slutligen kommer vi beröra aktuell forskning på området som syftar till att skapa magneter med väldigt starka fält för framtida partikelkolliderare.

Föreläsningen, som är ett lärarprov för den som ansökt om att bli antagen som docent, ska kunna följas av studenter och andra med kunskaper på grundutbildningsnivå inom ämnet, men kan även vara av intresse för en bredare publik. Föreläsningen varar 40-45 minuter med efterföljande diskussion och kommer att ges på svenska.

Välkomna!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin