13x13: Är planeternas banor stabila? En närmare titt på Solen-Jupiter-Saturnus-systemet

  • Datum: 10 september 2025, kl. 18.30–19.30
  • Plats: Humanistiska teatern, Engelska parken, Thunbergsvägen 3C
  • Typ: Föreläsning
  • Föreläsare: Jordi-Lluís Figueras, Matematiska institutionen
  • Webbsida
  • Arrangör: Institutionen för fysik och astronomi
  • Kontaktperson: Carlos Perez de los Heros

Träffa experterna från Uppsala universitet som, i tretton föreläsningar speciellt riktade till icke-experter, berättar om sin forskning i naturvetenskapens framkant.

Alla föreläsningar är öppna för allmänheten. Begränsat antal platser.

Har du någonsin funderat på om vårt solsystem verkligen är stabilt? Kretsar planeterna, som Jupiter och Saturnus, graciöst runt Solen i en förutsägbar, upprepande dans, eller skulle något kunna gå fel? I det här föredraget kommer vi att dyka ner i den fascinerande världen av planetrörelser och utforska just den frågan.

Vi börjar med en snabb resa genom historien och spårar hur vår förståelse av kosmos har utvecklats. Från Ptolemaios och Copernicus gamla modeller till Keplers och Newtons banbrytande upptäckter, och insikterna från matematiska jättar som Laplace och Poincaré, kommer vi att se hur briljanta sinnen har tacklat universums mysterier.

Sedan kommer vi att fokusera på en särskilt spännande gåta: stabiliteten i vårt solsystem, med särskild betoning på Solen, Jupiter och Saturnus.

Dessa tre himlakroppar utövar enorma gravitationskrafter på varandra.

Så, är deras banor verkligen stabila? Fortsätter planeterna att röra sig runt Solen på ett regelbundet, nästan rytmiskt sätt, eller finns det en risk för kaos?

Följ med oss när vi reder ut detta kosmiska mysterium och utforskar vad modern vetenskap, tack vare arbetet av matematiker som Kolmogorov, Arnold och Moser, berättar för oss om den långsiktiga framtiden för vårt planetariska grannskap.

Läs mer om hela föreläsningsserien

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin