Forskningsfinansiering: 24 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Annica Black-Schaffer vid institutionen för fysik och astronomi är medsökande i projektet Kvantgeometri och platta band för supraledning vid rumstemperatur som tilldelas 24 miljoner i projektbidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beviljat totalt 835 miljoner kronor till 30 grundforskningsprojekt inom medicin, naturvetenskap och teknik som bedöms ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. Tre av projekten kommer att ledas av forskare vid Uppsala universitet och i ytterligare ett projekt, Kvantgeometri och platta band för supraledning vid rumstemperatur, är Uppsala universitet medsökande.

Kvantgeometri och platta band för supraledning vid rumstemperatur

Jakten på en supraledare som fungerar i rumstemperatur och under normalt tryck betraktas idag som en helig graal i den moderna fysiken. Inte bara skulle en sådan ha potential att lösa många av dagens energiutmaningar, utan också bidra till kvantdatorers intåg i samhället.

Det material som hittills har sett mest lovande ut är en högtemperatursupraledare (HTS) baserad på kopparoxid. Men materialets komplexa korrelationer mellan elektroner och brist på justerbarhet har stått i vägen för fortsatta framsteg. Nyligen gjordes en spännande upptäckt då det betydligare enklare materialet bilager grafen uppvisade supraledande egenskaper. Genom att vrida de två grafen-lagerna i en ”magisk vinkel” skapas ett så kallat moiré-mönster med platta band och starka korrelationer mellan elektroner, vilket i sin tur ger upphov till supraledning. Forskningsprojektet kommer utforska hur man kan använda dessa moiré-mönster och kvantmetrik för att designa bandstrukturen och skapa platta band i både högtemperatursledare och bilager grafen.

– Genom att kombinera dessa två materialplattformar hoppas vi öka förståelsen för principerna bakom högtemperatursupraledning och främja supraledning vid högre temperaturer, med målet att nå rumstemperatur, säger Floriana Lombardi, professor i kvantkomponentfysik på Chalmers.

Beviljat anslag: 24 000 000 kronor under fem år

Huvudsökande: Professor Floriana Lombardi, institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, chalmers

Medsökande i projektet: Annica Black-Schaffer från Uppsala universitet, Ulf Gran och Sergey Kubatkin från Chalmers och Johannes Hofmann från Göteborgs Universitet.

Projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

De totalt 30 projekten, inom medicin, naturvetenskap och teknik, har efter en internationell utvärderingsprocess bedömts ha så hög vetenskaplig potential att de har möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. Varje projekt utvärderas av minst fyra, fem internationella experter inom respektive område.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin