Varför har inte jordens rotation upphört?
När jorden snurrar motsols runt sin egen axel så så dras den undre atmosfären med och ju högre upp man kommer så minskar denna effekt, vilket då borde innebära en viss friktion som då borde minska jordens rotationshastighet? Detta har ju pågått i miljarder år, hur är det möjligt?
Frågan ställdes 2023-09-30 av Göran, 79 år.
Jordens atmosfär har alltid följt med i jordrotationen. Det finns cykloner och storskaliga vindmönster, men i genomsnitt hänger luftlagren med i svängarna. Har den övre atmosfären en viss fart så krävs det energi för att ändra farten. Det är samma ”naturlag” (upptäckt av Isaac Newton) som får månen (och konstgjorda satelliter) att fortsätta att dansa runt jorden utan någon motor.
Det som bromsar jordens rotation är tidvattenkrafterna (främst från månen) som skapar en storskalig vågrörelse i världshaven (och även i jordskorpan). Tidvattnet skapar friktion som bromsar jordens rotation, vilket (oerhört långsamt) gör att dygnen blir längre. En del av den inbromsande energin överförs till månens banrörelse vilket får månen att sakta avlägsna sig från jorden. Så småningom kommer jorden alltid vända samma sida mot månen. Det är motsvarande tidvattenkrafter från jorden på månen som gjort att månens rotation bromsats upp och fått den att nu alltid vända samma sida mot jorden. Till slut kommer dygnen och månaderna att vara lika långa.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.