Vad gör en stjärna till en sol?
Jag har hört att skillnaden mellan solar och stjärnor är att solar har himlakroppar som kretsar i bana kring dem, medan stjärnor inte har sådana himlakroppar (utan är ensamma). Med andra ord, ”Alla solar är stjärnor, men inte alla stjärnor är solar.” Jag har sett andra använda termerna på samma sätt, det vill säga att de använder ”sol” och ”stjärna” på ett mer generiskt sätt. Jag har även sett ditt tidigare svar där du förklarar att det bara finns en Sol, och jag håller med om det, precis som det bara finns en ”Jonas” (fast det finns många andra som heter Jonas). Det jag vill undersöka är om det finns någon vetenskaplig klassificering som särskiljer vad som gör en stjärna till en sol, eller om det jag har hört om skillnaden mellan dem enbart är baserat på rykten.
Frågan ställdes 2023-11-04 av Jonas, 33 år.
Jag känner inte igen definitionen som du anför av skillnaden mellan solar och stjärnor. Solen är en stjärna, en ”plasmaboll” som får sin värme och sitt ljus från fusionsreaktioner i dess centrum. Definitionen vore väldigt opraktisk eftersom vi vanligen inte säkert vet om en stjärna har ett planetsystem eller inte. Planeter är mycket lättare än sin stjärna och oerhört mycket ljussvagare. De är därför mycket svåra att upptäcka. Det är först under de senaste cirka tre decennierna som vi upptäckt planeter utanför solsystemet, och antalet upptäckta exoplaneter växer stadigt med de olika mönstringar som pågår från jorden och med rymdsonder. Planetsystem visar sig vara oerhört vanliga och tycks vara en naturlig ”biprodukt” när stjärnor bildas. Detta kan vi också se från teoretiska modeller och datorsimuleringar av stjärnbildning.
Det finns ingen stjärna om vilken vi kan säga att den inte har planeter – vi har förmodligen bara inte upptäckt dem ännu.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.