Finns en absolut nollpunkt i rörelse?
Jag har några funderingar kring jordens rörele, både kring sin egen axel och runt solen. Kanske även solens rörelse runt galaxens centrum. Om man tänker på experimentet med att åka på ett bilflak i, låt oss säga 100 km/h och kasta en boll i motsatt riktning i 100 km/h. Om jag inte minns fel tar dessa två ut varandra och bollen står still och faller rakt ner i marken. Bör denna princip inte fungera på samma sätt mot jorden, solen eller galaxen eller kommer själva gravitationslagarna motverka? Finns en absolut nollpunkt i rörelse? Kan man stanna upp så att jordens yta rör sig iväg från en eller att man ser jorden försvinna bort?
Frågan ställdes 2023-12-29.
Det stämmer att bollen som du kastar bakåt från flaket omedelbart börjar accelereras av jordens gravitationsfält och faller ner på marken, precis som om du stod på marken och bara släppte den. Principen är densamma för alla kroppar i universum. Om vi kastade en boll med farten 250 km per sekund bakåt relativt solsystemets rörelse i vintergatan skulle bollen börja accelerera rakt in mot vintergatans centrum. Eller om vi hoppade bakåt relativt jordens banrörelse med 30 km per sekund skulle vi börja falla rakt in i solen.
Det finns ingen absolut nollpunkt i position eller hastighet i universum, vi kan bara mäta relativa hastigheter och positioner. Vi bestämmer själva lämpliga nollpunkter för våra mätningar, vilka varierar beroende på ändamål.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.