Hur vet vi hur universum ser ut när man bara ser dåtid?

Hur vet vi hur universum ser ut när man bara ser dåtid?​

Frågan ställdes 2024-02-03 av Björn, 67 år.

Universum utvecklas mycket långsamt jämfört med oss människor. Skådar vi långt bort betyder det att vi också ser bakåt i tiden – det tar lång tid för ljuset att nå oss från stora avstånd. Universum ser i stort sett likadant ut om vi tittar lika långt bort i olika riktningar vilket tolkas som att varje del av universum är ganska lik alla andra platser vid samma tidpunkt. Om vi studerar platser som inte är så väldigt långt borta så ser det ut som här. Under den senaste miljarden år tycks inte mycket ha hänt.

I vetenskapen kan man ha olika idéer och tankar om världen men en gyllene regel är att om man inte vet vilken idé som är bättre än en annan ska man satsa på den som är enklast; den som förklarar universum med så få extra antaganden som möjligt. Vi kan inte säkert veta att universum ”långt borta” just nu är lik vår egen del. Men det enklaste antagandet är att det faktiskt ”nu” är likadant där som här.

Det finns ingen anledning att anta att det nyligen hänt något här eller någon annan stans som gör att vi får en skev bild av hur universum är beskaffat. Inget som vi observerar tyder på något sådant.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin