Produceras det tyngre grundämnen i andra galaxer?

Om nu processen med att producera tyngre och tyngre grundämnen är en naturlig process i en galax, kan man då anta att det i en galax som är äldre än vår kanske producerats tyngre grundämnen som inte finns i vårt grannskap….? typ element 115?

Frågan ställdes 2024-03-23 av Christer, 70 år.

Nästan alla grundämnen sätts samman i stjärnor under den vanliga stjärnutvecklingen eller i våldsamma supernovaexplosioner. De allra tyngsta grundämnena tros främst bildas i kollisioner mellan neutronstjärnor eller mellan neutronstjärnor och svarta hål. Då bildas även små mängder av ”transuraner” – grundämnen tyngre än uran. Dessa grundämnen, liksom även uran, är instabila och sönderfaller i lättare atomkärnor – oftast inom en mycket liten bråkdel av en sekund. (Uran 238 har dock en halveringstid om 4,5 miljarder år.) Detta har skett ända sedan den första generationen av stjärnor bildades i universum.

Många transuraner har också skapats i laboratorier där man försöker hinna undersöka deras egenskaper innan de sönderfaller.

En så kallad nuklidkarta visar stabila och instabila grundämnesisotoper, t.ex. IAEAs https://www-nds.iaea.org/relnsd/vcharthtml/VChartHTML.html.

Den vertikala skalan ger atomnumret = antalet protoner, det vill säga vilket grundämne det rör sig om. På den horisontella skalan ges antalet neutroner, det vill säga vilken isotop av grundämnet det är. Du kan förstora kartan med datormusen och flytta dig bland isotoperna för att inspektera dem, då ser du också deras kemiska beteckningar om du förstorar tillräckligt mycket och får fram detaljer om varje isotop. 127Te (tellur 127) har t.ex. en halveringstid om drygt 9 timmar. Efter typiskt 9 timmar skickar kärnan ut en elektron, en neutron omvandlas då till proton och kärnan blir då istället 127I (jod 127) som är stabilt.

Det är bara de svarta rutorna som visar stabila grundämnen och isotoper, sådana man finner i naturen.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin