Vad är solstormar?

Jag undrar vad solstormar är och hur de anses påverka oss?

Frågan ställdes 2024-04-16 av Ann, 55 år.

Solstormar är intressanta fenomen som kan skapa både trevliga och ibland besvärliga konsekvenser för människor.

Till att börja med kan vi kort beskriva solen. Solen är ett plasma, vilket betyder att den består av laddade partiklar – i huvudsak elektroner, protoner och alfapartiklar. Det finns ett konstant flöde av plasma ut från solen, som kallas solvinden. Solen har även ett eget magnetfält som varierar mycket över tid och som gör solytan till en väldigt spännande plats. På solens yta kan magnetfältet orsaka plasmaexplosioner som vi brukar kalla för solstormar.

En solstorm kan vara olika saker, antingen en koronamassutkastning eller en soleruption. Dessa har olika egenskaper och påverkan på jorden.

Soleruptioner är utbrott av röntgen- och ultraviolett strålning som joniserar atmosfären på solsidan av jorden. Detta kan leda till störningar i radiokommunikation och GPS-navigering. Radiostörningar är en av de vanligaste effekterna av solstormar på jorden. Soleruptioner påverkar alltså bara den solbelysta delen av jorden och har störst effekt på låga breddgrader. De är även svåra att förutse eftersom strålningen färdas med ljusets hastighet och når jorden på bara drygt 8 minuter.

Koronamassutkastningar är gigantiska moln av plasma som slungas ut från solen. De är väldigt stora fenomen, större än både jorden och solen. En koronamassutkastning som träffar jorden påverkar hela jordens magnetfält, vilket inducerar strömmar i exempelvis kraftledningar och järnvägar. Detta kan störa och till och med skada teknisk utrustning och orsaka signalfel i tågtrafiken. Koronamassutkastningar är även ett av fenomenen som skapar extra starkt nord- och sydsken. De medför också partikelstrålning som bland annat kan skada elektroniken i satelliter. Koronamassutkastningar påverkar hela jorden, men har störst effekt på höga breddgrader, exempelvis i Sverige.

Även om koronamassutkastningar rör sig snabbt, snabbare än solvinden, tar det dem några dagar att nå jorden. På Institutet för rymdfysik (IRF) forskar vi bland annat på hur vi bättre kan förutse om och när de kommer att träffa jorden och vilken påverkan de har.

Mer information om solstormar och deras påverkan finns bland annat hos MSB: https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/naturolyckor-och-klimat/solstormar/

Lyckligtvis är de värsta konsekvenserna även de mest osannolika. Den amerikanska myndigheten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, USA) har sammanställt en skala för hur vanliga olika effekter är här: https://www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation

Frågan besvarades av Ida Svenningsson, doktorand vid Institutet för rymdfysik (IRF) samt avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin