Hur vet vi att stjärnorna finns kvar?
De stjärnor och galaxer vi observerar är ju ljuset från dem som varit på väg väldigt länge. Vi ser alltså inte en realtidsbild av universum. Men om vi kunde se hur det ser ut just nu – hur vet vi att det finns något kvar? Skulle det kunna vara ”svart” eller i alla fall betydligt färre himlakroppar?
Frågan ställdes 2024-04-19 av Tomas, 58 år.
Strikt taget så kan vi faktiskt inte veta om universum har slocknat. Men samma sak gäller för solen: det tar ungefär åtta minuter för solljuset att nå jorden. Om den plötsligt försvann skulle vi inte veta det förrän åtta minuter senare. Den närmaste stjärnan ligger omkring fyra ljusår bort och Andromedagalaxen kanske 2,5 miljoner ljusår från oss.
Det måste finnas massor av väldigt ljusa stjärnor (på stora avstånd) som vi nu kan se men som inte längre existerar som sådana. Vi vet ju att en liten andel av alla stjärnor exploderar som supernovor efter några miljoner eller miljarder år – det observerar vi ofta. För många stjärnor (som vi kan studera i detalj) vet vi att de har lång tid kvar att leva medan andra, som t.ex. den massiva stjärnan Betelgeuse vilken är instabil och nära slutet av sin utveckling och kan explodera vilken årmiljon som helst nu.
Till syvende och sist får vi nog bara hoppas att inget dramatiskt plötsligt har hänt i universum (dessutom likadant och i alla riktningar från oss) som gör himlavalvet mörkare och tristare än det är.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.