Har vi landat på månen?

Jag har en vän som inte tror vi landat på månen. Han tycker det är för otroligt att vi hade tekniken att göra det på 60-talet och menar att det är för farligt. Att vara på månen skulle innebära att mikrometeoriter skulle slå igenom rymddräkten. Han nämner oddsen att det skulle hända varannan dag en astronaut, stämmer detta? Jag tänker mig att bra bevis för de gamla månlandningarna skulle vara att visa gamla landningsfarkoster och flaggor och annat som lämnats kvar från dessa expeditioner. Kan du svara på hur mycket som finns kvar av dessa. Han menar att de slagits sönder av alla minimeteoriter och annat pga. att det inte är någon atmosfär där, medans jag menar att det mesta är ganska intakt av det som lämnats. Kommer vi få se bilder eller videor av dessa historiska föremål från 60-talet närmaste åren tror du? Hade varit så himla bra som argument för denna ganska stora konspiration.

Frågan ställdes 2024-05-06 av Petter, 42 år.

Det är sorgligt med alla dessa förnekelseideer av olika slag. Skulle man få tiotusentals ingenjörer och forskare hålla tyst i alla år (och i sina memoarer) om att månlandningarna var en bluff? Hur skulle medtävlaren Sovjetunionen kunna hålla tyst om en sådan ”bluff” när de var med i samma kapplöpning och ”förlorade”?

Mikrometeoriter är otroligt mycket mer sällsynta än din vän förutsätter, annars skulle zodiakalljuset vara enormt mycket starkare och göra natthimlen ljusare och dölja de flesta stjärnorna. Tror han heller inte på astronauters rymdpromenader? Träffar av mikrometeoriter är inte ett vanligt fenomen och en obetydlig risk för astronauter (jämfört med andra risker).

Att styra raketer och beräkna deras banor har man kunnat länge (liksom att detaljerat förutsäga planeters, kometers och asteroiders banor). Hur kan man tro att det måste till dagens datorkraft för att landa på månen? Man hade utmärkta piloter, radar och mätare av avstånd och hastighet när man närmade sig månytan. Jag har själv sett en person flyga med raketer på ryggen vid en flyguppvisning och styra ”för hand”.

Tyvärr brukar dock inte sakargument bita på den som inte vill försöka förstå logiska resonemang.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin