Finns det partiklar som existerar utanför tid?

Om elektroner är "utsmetade" i tid och rum, innebär det då att de existerar utanför tid? Och om det finns partiklar som existerar utanför tid, finns det då partiklar som existerar enbart i tid? Eller är tid beroende av rum för att kunna existera?

Frågan ställdes 2024-10-10 av Jenny, 48 år.

Man brukar prata om elektroner som är "utsmetade" i tid och rum för att beskriva elektroner i orbitaler i kvantmekaniken. Elektroner beskrivs inte som prickar men snarare som sannolikhetsmoln, där man beskriver sannolikheten att hitta en elektron vid en visst tid och i en visst del av rummet i atomen. På detta sätt kan man då säga att elektroner befinner sig i rum och tid, men detta betyder inte att de kan finnas utanför rummet eller tiden.

Tanken att partiklar kan finnas utanför tid är intressant, men för att kunna säga att de existerar måste vi kunna göra mätningar på dem. Våra experimentella mätningar är gjorda i tid och rum, och då genom mätningar detekterar vi partiklar som finns i tid och rum. Till exempel, det finns mätningar av elektron-positron par som skapas från fotoner (eller omvända processen där elektron och positron annihileras och ger två fotoner istället) och där kan man fråga var kommer elektronerna ifrån, eller vart tar de vägen när de försvinner. Man kan bygga olika teorier för att svara på frågan, men till slut måste alla dessa teorier kunna testas med experiment.

Frågan besvarades av Nicusor Timneanu, universitetslektor vid avdelningen röntgenfysik, institutionen för fysik och astronomi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin