Högpresterande simuleringar av vindkraftsparker för ett hållbart energisystem på Gotland (GoSET)

Simulering i en vindkraftpark med 20 turbiner.

Gotland kommer att bli den första regionen i Sverige som enbart försörjs av förnybar energi. Den största andelen av förnybar energi kommer att produceras av vindkraft.

Grundinformation

  • Period: 2021-01-01 – 2026-01-31
  • Budget: 2 400 000 kr
  • Finansiär: Interna medel
  • Bidragstyp: Projektbidrag/projektstöd

Beskrivning

Uppsala universitet leder ett långsiktigt samverkansprojekt där huvudmålet är att kartlägga nödvändiga åtgärder för att göra det gotländska energisystemet 100 procent förnybart.

GoSET (Gotland’s sustainable energy system transition) projekt Högpresterande simuleringar av vindkraftsparker för ett hållbart energisystem på Gotland

Gotland kommer att bli den första regionen i Sverige som enbart försörjs av förnybar energi. Den största andelen av förnybar energi kommer att produceras av vindkraft. Det planeras för fler vindkraftparker med större vindturbiner än de som redan finns idag på Gotland. Dessa större parker som redan finns idag runt om i Sverige, tänjer på gränserna för nuvarande möjligheter för simulering av vindkraft. Lattice Boltzmann-metoden (LBM) är ett nytt tillvägagångssätt för modellering av vindkraft. Metoden kan avsevärt minska kostnaden för beräkningar för högpresterande simuleringar av stora vindkraftsparker. Detta projekt syftar till att bygga ett ramverk inom LBM för att genomföra simuleringar av vindkraft, utforska metoder för kontroll av vindkraftparker samt modellering för specifikt Gotlands framtida energisystem.

Här kan du läsa mer om Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskarskola inom hållbar utveckling (GRASS)

Projektmedlemmar

Projektledare: Stefan Ivanell
Medarbetare: Henry Korb

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin