Gotlands hållbara energiomställning: resurser, behov och planering (GoSET)
Projektet fokuserar på tre aspekter (resurser, efterfrågan och planering) av energiomställningen mot ett 100% förnybart energisystem på Gotland.
Grundinformation
- Period: 2021-01-01 – 2026-01-31
- Budget: 7 200 000 kr
- Finansiär: Interna medel
- Bidragstyp: Projektbidrag/projektstöd
Beskrivning
Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskarskola inom hållbar utveckling (GRASS) leder ett långsiktigt samverkansprojekt där huvudmålet är att kartlägga nödvändiga åtgärder för att göra det gotländska energisystemet 100 procent förnybart.
Planering
Denna del av projektet fokuserar på de sociala aspekterna i omställningen av Gotlands energisystem till 100% förnybart. Projektet syftar till att utveckla planerings- och policystrategier som inte bara är tekniskt möjliga, utan även socialt hållbara. Detta görs genom intervjuer och deltagande observationer där fokus ligger på att förstå vad som skapar acceptans, deltagande, och jämlikhet i övergången till ett förnybart och effektivt energisystem. Ambitionen är att projektet, i kombination med delprojekten om resurser och efterfrågan, ska skapa en helhetsbild av vad som krävs för ett lyckat omställningsarbete på Gotland.
Resurser
Gotland kommer att bli den första regionen i Sverige som enbart försörjs av förnybar energi. Den största andelen av förnybar energi kommer att produceras av vindkraft. Det planeras för fler vindkraftparker med större vindturbiner än de som redan finns idag på Gotland. Dessa större parker som redan finns idag runt om i Sverige, tänjer på gränserna för nuvarande möjligheter för simulering av vindkraft. Lattice Boltzmann-metoden (LBM) är ett nytt tillvägagångssätt för modellering av vindkraft. Metoden kan avsevärt minska kostnaden för beräkningar för högpresterande simuleringar av stora vindkraftsparker. Denna del av projektet syftar till att bygga ett ramverk inom LBM för att genomföra simuleringar av vindkraft, utforska metoder för kontroll av vindkraftparker samt modellering för specifikt Gotlands framtida energisystem.
Behov
Denna del av projektet fokuserar på Gotlands energibehov; hur man exakt kvantifierar det i nutid och hur man förutspår behovet för framtiden. Med hjälp av en storskalig energimodellering är målet att skapa en tillförlitlig modell av ön, för att kunna visualisera och simulera framtida scenarier - till exempel avseende klimatförändringar - och hur de kan påverka Gotland.