3,33 miljoner till nytt projekt om klimatbudgetering

Klimatbudgetering handlar om att integrerar klimatmål i stadens politik, åtgärder och budgetar, vilket ökar transparensen och ansvarsskyldigheten. Martin Wetterstedt, forskare inom naturresurser och hållbar utveckling, har beviljats 3,33 miljoner kronor (291 757 euro) för att utvärdera framstegen i projektet Climate-4-CAST.

Projektet är en del av det Interreg-finansierade Climate-4-CAST-initiativet, i samarbete med bland andra HafenCity University i Hamburg och sex städer runt Östersjön. Under 2025 kommer projektet att hålla en öppen konferens för alla städer som är intresserade av att utforska klimatbudgetering på ett djupare plan.

Koldioxidbudgetar definieras vanligtvis som den totala mängden koldioxid som kan släppas ut globalt, nationellt eller lokalt och samtidigt vara i linje med Parisavtalet. Idag använder många svenska kommuner och regioner detta koncept.

Ett liknande koncept är klimatbudgetar eller klimatbudgetering, som beskrivs som följande av C40, ett nätverk bestående av världens 40 största städer, ”Klimatbudgetering är ett styrsystem som säkerställer att en stads klimatåtaganden är kärnan i dess politik, åtgärder och beslut om utgifter. Detta innebär att klimatmålen från stadens klimathandlingsplan (CAP) integreras i stadens ordinarie budgetprocess och att ansvaret för genomförande, övervakning, utvärdering och rapportering fördelas över hela stadsförvaltningen. Detta tillvägagångssätt skapar transparens och ansvarsskyldighet och belyser var förändringar behövs för att hålla sig på rätt spår i förhållande till stadens klimatmål."

Uppsala universitet ansvarar för att utvärdera projektets framsteg. Detta innebär att genomföra undersökningar och intervjuer med de deltagande städerna och använda resultaten för att informera om projektutvecklingen. På så sätt bidrar Uppsala till att länka samman de olika delarna i projektet och säkerställa att det löper smidigt och effektivt. Uppsala har ett nära samarbete med Lead Partner, HafenCity University Hamburg.

Vid Uppsala universitet involverar projektet Martin Wetterstedt (PI), Hanna Bramfeldt, Magdalena Kuchler och Anneli Ekblom.

FAKTA OM PROJEKTET - Klimat-4-CAST

Projektets varaktighet: November 2023 - oktober 2026
Finansieringsprogram: Interreg-programmet för Östersjöregionen 2021-2027
Projektbudget: 3,77 miljoner euro (ERUF: 3,02 miljoner euro)

Uppsala universitets team:

  • Martin Wetterstedt (PI), forskare vid NRHU, Institutionen för geovetenskaper
  • Hanna Bramfeldt, forskningsassistent vid NRHU, Institutionen för geovetenskaper
  • Magdalena Kuchler, universitetslektor vid NRHU, Institutionen för geovetenskaper
  • Anneli Ekblom, professor vid Institutionen för arkeologi och antik historia; Arkeologi

Extern projekt- och ekonomihantering:

  • Mareike Hannes, REM konsult
  • Katharina Paetz, REM konsult


Projektets syfte och sammanhang:

Projektet Climate-4-CAST samfinansieras av Interreg Baltic Sea Region Programme 2021-2027. Målet är att förbättra städernas kapacitet att planera för minskade utsläpp med hjälp av så kallad klimatbudgetering*. Projektet leds av HafenCity University Hamburg (HCU) i samarbete med partners i hela Östersjöregionen.

Climate-4-CAST utgår från att effektiva klimatåtgärder måste nå ut till lokal nivå, särskilt inom lokala myndigheter som står inför unika utmaningar och möjligheter. Projektet tar hänsyn till osäkerheter som hinder och ger lokala myndigheter möjlighet att få praktiskt beslutsstöd genom ett verktyg med öppen källkod för att visualisera olika åtgärdsscenarier, förbättra budgetplaneringen och övervaka resultaten. Utöver tekniskt stöd överbryggar Climate-4-CAST kommunikationsgapet mellan experter och beslutsfattare för att säkerställa att data införlivas i den lokala klimatpolitiken.

De förväntade resultaten omfattar därför förbättrat beslutsfattande med förenklade processer, anpassning av klimatmålen till budgetplaneringen samt snabbare och mätbara framsteg mot klimatneutralitet i städerna i Östersjöregionen (BSR).

I en samskapande process som sträcker sig över tre år samarbetar och testar Climate-4-CAST i sex pilotstäder - Århus, Bytom, Norderstedt, Östersund, Riga och Tammerfors. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för projektet att utvärdera verktygets tillämplighet i olika sammanhang. Workshops, regionala konferenser och internationella sammankomster fungerar som plattformar för att överföra information om klimatbudgetinstrument, deras tillämpning och erfarenheter i pilotstäderna.

Projektets partner:

  • Århus kommun
  • Staden Bytom
  • Staden Norderstedt - borgmästaren
  • Riga stad
  • Tammerfors stad
  • HafenCity-universitetet i Hamburg
  • Kausal Ltd
  • Östersunds kommun
  • Union of the Baltic Cities Sustainable Cities Commission c/o Åbo stadUppsala universitet


Projektets webbplats: https://interreg-baltic.eu/project/climate-4-cast/

https://www.c40.org/what-we-do/raising-climate-ambition/climate-budgeting-programme

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin