Kulturen speglar en hotad biologisk mångfald

Biologisk och kulturell diversitet går hand i hand. Det bör beaktas när vi tar ställning till hur jordens resurser ska användas, enligt Wijnand Boonstra vid Institutionen för geovetenskaper.

Wijnand Boonstra, professor i naturresurser och hållbar utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt.

Wijnand Boonstra, professor i naturresurser och hållbar utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt.

Att den biologiska mångfalden minskar i en alarmerande hastighet kan kopplas till att kulturell mångfald går förlorad, människors livsstilar liknar varandra mer och mer, världen över.

– Vi äter i större utsträckning samma saker och inte nödvändigtvis mat som produceras i vårt närområde, säger Wijnand Boonstra.

Detta leder till att diversifierade lantbruk ersätts av storskaliga lantbrukssystem som förlitar sig på ett fåtal arter. På svårtillgängliga platser, till exempel i bergsområden, eller där det finns starka, lokala traditioner som bevarar allmänningar, ser vi dock ännu lantbruk med stor variation av djur och grödor.

– Platser som glömts bort av moderniteten, säger Wijnand Boonstra.

Studier visar att människor som lever nära stor biologisk mångfald, som de är direkt beroende av för sin försörjning, har djupare förståelse för naturen. De har ett rikare ordförråd för att känna igen arter och större insikt i djurs beteende.

Läs hela artikeln här: https://www.uu.se/vetenskapsomrade/teknik-och-naturvetenskap/nyheter/arkiv/2025-05-22-kulturen-speglar-en-hotad-biologisk-mangfald

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin