"Vulkanforskare ska avslöja lavans hemligheter på Island"
(Bild borttagen)
Ett vulkanutbrott kan vara nära på Island. Svenska forskare studerar hur stenar kan skvallra om ett nära förestående utbrott – om man tolkar stenarna rätt.
– Blir det ett utbrott på Island åker jag dit så fort jag kan för att titta på lavan, säger Valentin Troll, professor vid Uppsala universitet.
Risken för ett vulkanutbrott på Island är nu stor. Magma rör sig mot ytan i en lång spricka i marken på Reykjaneshalvön, där samhället Grindavik har evakuerats.
Utvecklingen följs noggrant av vulkanforskare. En av dem är Valentin Troll, professor i petrologi vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
”Magmataket” har mjuknat
(Bild borttagen)
Valentin Troll, professor i petrologi, Uppsala universitet.
– På Island just nu har vi magma som kommer upp djupt nedifrån marken. Och ”taket” på magman är inte hårt längre. Det tyder på att ett utbrott kan vara väldigt nära. Blir det ett utbrott åker jag dit så fort jag kan, säger Valentin Troll.
Valentin Troll och hans forskarkollegor har nyligen fått ett forskningsanslag för att driva ett projekt som delvis ska äga rum på Island. Målet är att bättre kunna förutsäga vulkanisk aktivitet och i tid peka ut akuta riskzoner.
– Kostnaderna till följd av vulkanutbrott handlar om miljardtals kronor varje år. Antalet människor som dör vid vulkanutbrott minskar, men kostnaderna för samhällena ökar. Och en femtedel av alla vulkanutbrott sker helt utan förvarning, säger Valentin Troll.
Stenar ”ruttnar” i vulkanen
Hans specialitet är sten, närmare bestämt ”ruttna stenar”. Så kallas sten som utsätts för vatten och enorm hetta och som därför börjar förändras.
– De heta vätskorna gör att stenen förändras kemiskt. De fysiska egenskaperna hos stenen förändras också. Den blir mjukare och smuligare. När detta inträffar med stenar som ligger som ett skyddande lager ovanpå en vulkan – så kan det lagret inte hålla kvar magman. Då kan vulkanen till slut kollapsa och vi kan få ett vulkanutbrott, säger Valentin Troll.