Forskare förklarar: Varför är vissa vulkaner extremt farliga?

Merapis vulkan

Plötsligt och helt utan förvarning kan vulkanen Merapi på ön Java i Indonesien få våldsamma utbrott. Bara under de senaste 100 åren har över 1 500 människor dött till följd av det. I forskningsprojektet ”ROTT'N'ROCK” söker vulkanforskaren Valentin Troll svaren på varför vissa vulkaner är så oberäkneliga och farliga.

 

– Vi vet fortfarande inte hur Merapi fungerar, säger Valentin Troll, professor i petrologi vid institutionen för geovetenskaper.

Området runt den nästan 3 000 meter höga Merapi är bördigt och därför tättbefolkat. Men det är ingen säker plats att bo på. Vulkanbrott och jordbävningar är ett ständigt hot. Bland de mest förödande farorna är de flera hundra grader heta glödande laviner, så kallade pyroklastiska flöden, som under utbrotten i hög hastighet kan forsa nerför vulkansluttningen.

– Vid vulkanutbrotten sker väldigt starka explosioner. Det innebär att vulkanen inte kan hålla kvar magman och plötsligt får vi de här explosionerna, säger Valentin Troll.

Vulkanen förstörs

För att skapa sig en bättre bild av vad som orsakar de häftiga utbrotten har Valentin Troll och hans forskarkollegor tagit stenprover från Merapis topp. Proverna har avslöjat något mycket intressant – nämligen att berget förstörs.

Läs hela nyheten här.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin