Nytt temperaturrekord i september
%20blue-skies-2545243.jpg)
Igår, torsdagen den 5 september slogs ett 56 år gammalt rekord när temperaturen i Uppsala steg till 28 grader.

Erik Sahlée, lektor i meteorologi.
- Det tidigare rekordet är från 1968 och vara på 27.8C. Dagens rekord är alltså nästan 1 grad över det tidigare rekordet, berättar Erik Sahlée, lektor i meteorologi.
När temperaturen är högre än normalt så är vissa som glädjer sig medan andra börjar att tänka på klimatförändringar. Är det här en normal ”värmetopp” eller är det en indikation på att klimatet generellt sett blivit successivt varmare?
- Att vi har fått så varm luft upp hit till Uppsala beror på hur högtryck och lågtryck är positionerade just nu över Europa. Just nu har vi ett lågtryck över de västra delarna och ett högtryck i öster. Detta gör att varm luft från södra Europa strömmar upp till oss. Å andra sidan har kallare luft än vanligt transporterats till de västliga-sydvästliga delarna av Europa. Exakt hur effekter av den globala uppvärmningen påverkar just detta tryckmönster är svårt att säga men den varma luften är säkert ännu varmare som en följd.
Det är många av oss som blandar ihop väder och klimat. Kan du förklara kort hur vi ska tänka?
- Ja, det kan vara lätt att blanda ihop begreppen:
Väder beskriver de kortsiktiga förhållandena i atmosfären, som t.ex. temperatur och nederbörd vid en viss tid. Det kan ändras snabbt från dag till dag eller timme till timme. Till exempel kan det vara soligt en dag och regnigt nästa, eller sol ena minuten och regn nästa.
Klimat beskriver de långsiktiga mönstren och genomsnittliga väderförhållandena över en längre tidsperiod, oftast 30 år eller mer. Klimatet beskriver då vad som är typiskt för en plats, vad vi kan förvänta oss. Det innebär även typiska variationer, t.ex. hur månadsmedeltemperaturen i Uppsala varierar under ett år.
Ett bra sätt att tänka på det är att vädret är det vi ser och känner idag, medan klimatet är det vi förväntar oss under längre tid. Eller med andra ord, klimatet beskriver vilka kläder du bör ha i garderoben, vädret vilka kläder du tar på dig.
Kan vi vänta oss varmare sensomrar generellt i framtiden?
- Redan nu så kan vi se hur hösten infaller senare. SMHI har bra statistik för detta för hela landet här: https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/normal/arstid-start/host . I Uppsalas fall infaller den meteorologiska hösten i medeltal de senaste 30 åren ca en vecka senare jämfört med perioden 1961-1990. Längre sommar bör då också innebära i medeltal varmare septemberdagar.
Faktaruta I Uppsala har vi en av världens äldsta vädermätningar, över 300 år av kontinuerliga mätningar. Vädermätningar startade år 1722 av bland andra Anders Celsius och väderobservationerna fortsätter än idag vid institutionen för geovetenskaper. Genom att mäta väderhändelser kan vi se hur vädret och temperaturen varierar över tid vilket ger oss viktiga pusselbitar när det gäller att förstå vårt nuvarande klimat. Gå till Celcius vädermätningar
Läs mer om forskning i meteorologi vid Uppsala universitet.
Läs mer om de klimatmodeller som meteorologerna vid Uppsala universitet använder sig av.
|