Utbildningar vid institutionen för geovetenskaper

studenter på exkursion i skymningen

Våra lärare är aktiva forskare med expertis inom alla våra utbildningsområden; bergarter och mineral, vulkaner, jordbävningar och naturkatastrofer, väder och klimatfrågor, livets utveckling på jorden, dinosaurier, vindkraft, miljö- och vattenteknik, glaciärforskning, koldioxidlagring, hållbara energisystem och frågor som rör hållbar utveckling.

Utbildningsprogram på grundnivå

På vårt kandidatprogram i geovetenskap får du en bred geovetenskaplig grund och läser fyra huvudområden; geologi, hydrologi, naturgeografi och paleobiologi – läran om livets utveckling på planeten jorden. Både samhällsvetetare och naturvetare kan söka programmet. Studierna är en kombination av teori, praktik och arbete i fält och du får en utbildning med en stark internationell arbetsmarknad.

Här kan du läsa om vad våra tidigare geovetarstudenter gör idag

Så här ansöker du

Alla ansökningar sker via www.antagning.se

Glöm inte att du måste registrera dig när du blivit antagen.

Antagning och registrering

Utbildningsprogram på avancerad nivå

Flera av våra program på avancerad nivå är tvärvetenskapliga och sker i samarbete med andra institutioner eller lärosäten. På masterprogrammet i fysik läser du din specialisering, meteorologi eller geofysik hos oss. Masterprogrammet i hållbar utveckling har tagits fram i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Vi erbjuder även så kallade joint master programmes som ges i samarbete med olika universitet inom Europa.

Programsidor och filmer om alla våra utbildningar på avancerad nivå

SINReM och Pangea - Joint master programs

Dessa joint master programmes ges i samarbete med olika universitet inom Europa. Ansök direkt på respektive webbplats. Programmen ges på engelska.

Fristående kurser

När levde dinosaurierna? Hur utvecklades jorden och hur såg livets utveckling ut från den absoluta begynnelsen för 4 600 miljoner år sedan? Lär dig om jordens processer som ständigt påverkar och formar vår livsmiljö än idag: bergskedjebildning, vulkaner och jordskalv, vårt klimat och förändringar i klimatet, vattnets kretslopp och landskapets utveckling.
Här kan du välja bland alla våra fristående kurser

TIPS! Planeten jorden, en introduktionskurs till ämnet geovetenskap
Kursen "Planeten jorden" ger dig en utmärkt introduktion till geovetenskap.
Geovetenskap - planeten jorden, 30 hp

CEMUS, studentdriven utbildning

Är du intresserad av att läsa fristående kurser inom utveckling och hållbarhet så erbjuder CEMUS en mängd kurser. Kurserna är studentdrivna, tvärvetenskapliga och strävar efter att komplettera andra kurser vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Kurser vid CEMUS

Kurser för yrkesverksamma

Geofysik-programmet vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet erbjuder två kurser inom livslångt lärande:
1. Elektromagnetiska metoder inom borrhålsprospektering och
2. Fysikalisk karaktärisering av berggrunden.
Läs mer om våra kurser i geofysik

Vindkraftskurs.se riktar sig till handläggare i kommuner och länsstyrelser samt till alla som vill lära mer om vindkraft. Kurserna är självinstruerande kurser på nätet.
Läs mer om Vindkraftskurs

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin