Miranda Cox: ”Framtidskontoret - Rumslig organisering av arbete i kontorslandskap på 1960- och 70-talet” - Slutseminarium

- Datum: 6 februari 2025, kl. 13.15–16.00
- Plats: Engelska parken, 6-3025 (Rausingrummet)
- Typ: Seminarium
- Arrangör: Institutionen för idéhistoria
- Kontaktperson: Anders Ekström
Högre seminariet i idéhistoria
Opponent är Helena Mattsson, professor på KTH.
Beskrivning:
Avhandlingen utforskar hur kontorslandskapet introducerades i Sverige under 1960- och 70-talet som ett nytt sätt att organisera arbete. Med hjälp av ett historiskt källmaterial bestående av planskisser, utbildningsmaterial, företagsinterna dokument, reklambilder, handböcker i kontorsplanering, reportage i dags- och fackpress och debatter i personaltidningar skildrar denna avhandling hur kontorslandskapet lanserades och vad som stod på spel: kunskapsanspråk, politiska konflikter och framtidsvisioner.
Kapitel I handlar om hur kontorslandskapet lanserades som en innovation inom kontorsutveckling. Här tar jag fasta på vilka egenskaper som kontorslandskapet tillskrevs, vilka kunskapsanspråk som formulerades och hur arbetets nya rumsliga organisering presenterades. I kapitel II följer jag försäkringsbolaget Trygg-Hansas planering och uppförande av ett nytt huvudkontor med kontorslandskap på Kungsholmen i Stockholm, från mitten av 1960-talet fram till slutet av 1970-talet. Fokus är hur kontorslandskapet motiverandes genom företagsdemokratiska anspråk och hur medbestämmandepraktiker gjordes till verktyg för att planera kontor och organisera arbete. Jag visar även på det motsatta: hur planeringstekniker omtolkades till att inkluderas i en företagsdemokratisk handlingsrepertoar. Det tredje kapitlet diskuterar hur kontorslandskapet kom att omförhandlas genom det så kallade kombikontoret, som dessutom fungerar som en utgångspunkt för att göra vissa nedslag längre fram i kontorshistorien. Här visar jag hur kontorslandskapets kunskapsanspråk och rationaliteter både förändrades och levde vidare.