Nyupptäckt gen har betydelse för svaret på cancerimmunterapi
Forskare vid IGP har identifierat en gen som påverkar effekten av immunterapi vid behandling av cancerformen neuroblastom. Det visas i en studie som gjorts tillsammans med forskargrupper i Sverige, Spanien och Tyskland och som nyligen har publicerats i tidskriften Journal of Clinical Investigation.
Cancerformen neuroblastom drabbar i princip bara barn och den finns i olika former där högriskvarianten är mycket allvarlig. Nuförtiden överlever allt fler neuroblastompatienter men det behövs fortfarande nya och mer precisa behandlingar för att förbättra livskvaliteten för de barn som överlever.
Ett nytt sätt att behandla cancer är en immunterapi där läkemedel används för att släppa på den ”broms” som cancerceller skapar för att förhindra att de angrips av kroppens eget immunsystem. Men för patienter med högriskneuroblastom fungerar sådana läkemedel inte så bra, främst för att cancern utvecklar resistens mot behandlingen.
I den aktuella studien har forskarna identifierat en gen som har betydelse för utvecklingen av resistens mot den här formen av immunterapi.
– Vi gick igenom hela arvsmassan från neuroblastomceller och ”klippte ut” olika bitar med den så kallade gensaxen. När vi tog bort genen H2AFY från odlade neuroblastomceller såg vi att immuncellerna fungerade mycket mer effektivt mot cancercellerna när de utsattes för immunterapiläkemedlet, säger Divya Nagarajan, forskare i Yumeng Maos forskargrupp vid IGP och studiens försteförfattare.
Det finns ingen känd funktion för proteinet som bildas från H2AFY-genen och man har inte tidigare sett att det har någon roll i högriskneuroblastom. Därför undersökte forskarna genen mer i detalj, bland annat genom att analysera dess aktivitet i data som tagits fram från barn med neuroblastom för att se om den har betydelse för patienter.
– Dessa analyser visade på att H2AFY-proteinet är en nyckelfaktor för att reglera epigenetiska förändringar i neuroblastomcellernas arvsmassa, det vill säga kemiska modifieringar av dna:t som styr vilka gener som är aktiva i dess celler. Det visar på en viktig koppling mellan epigenetik och immunsvaret vid cancer. Det är något som också kan ha betydelse i andra cancerformer och som vi kommer att fortsätta att studera noggrant framöver, säger Yumeng Mao, som har lett studien.
I studien upptäckte forskarna även andra gener som kan ha betydelse för resistens mot immunterapi vid högriskneuroblastom. Med de aktuella resultaten och fortsatt analyser av de identifierade generna hoppas forskarna kunna bidra till förbättrade behandlingar och ge hopp till drabbade patienter.