Olika risker med olika hormonbehandlingar vid klimakteriet

Forskare vid IGP har kartlagt sju olika hormonbehandlingar för klimakteriebesvär och visar att riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt är olika beroende på verksam substans hur läkemedlet intas. Studien, där runt en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år ingick, är den största och mest omfattande studien i världen av de hormonpreparat som skrivs ut i dag.

Majoriteten av alla kvinnor genomgår klimakteriet vid 50–60 års ålder. Nivåerna av hormonet östrogen minskar kraftigt och de låga nivåerna kan bidra till hälsoproblem som till exempel värmevallningar, humörsvängningar och svårigheter att sova. För att motverka ovannämnda hälsoeffekterna kan kvinnor få utskrivet läkemedel som innehåller hormoner eller hormonliknande substanser, en så kallad hormonbehandling.

I den nya studien har forskarna undersökt sju olika typer av aktuella hormonbehandlingar som ges som tabletter, hormonplåster eller via hormonspiral. Risken för blodpropp och hjärt-kärlsjukdom jämfördes mellan kvinnor som hade hämtat ut och inte hämtat ut något receptbelagt läkemedel för hormonbehandling. Resultaten visade tydligt att riskerna med hormonbehandling varierar beroende på typ av behandling.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin