Ny immunterapistrategi kan väcka immunförsvaret mot hjärntumörer
Forskare vid IGP har upptäckt ett nytt sätt att stärka immunförsvaret mot hjärntumörer genom att rikta in sig på särskilda immunceller i hjärnan.

Mikroskopibilder på snitt av hjärntumör. Tumör med svag immunologisk reaktion till vänster och en immunologiskt aktiv tumör till höger. Cellkärnor är infärgade i blått, immunceller syns i rött och gult. Bild: Mats Hellströms grupp.
Hjärntumörer är notoriskt svåra att behandla, inte minst för att de lyckas undvika att väcka ett kraftfullt immunförsvar. En ny studie visar att dendritiska celler – en sorts ”dirigenter” för immunförsvaret – beter sig annorlunda i de lymfkörtlar som dränerar hjärnan jämfört med i lymfkörtlar i andra delar av kroppen. Istället för att stimulera immunsvaret bidrar de i själva verket till att dämpa immunreaktionen.
Men forskarna upptäckte också en möjlig lösning. Genom att aktivera en specifik signalväg i immunsystemet, kallad OX40, kunde de dendritiska cellerna omprogrammeras för att i stället stödja ett effektivt angrepp på tumören. Denna behandling förstärkte aktivitet hos T-celler, en annan typ av immunceller, och minskade de immunhämmande signalerna i tumörmiljön.
– Det här visar att vi kan omforma immunförsvarets inställning till hjärntumörer från passiv till aktiv bekämpning. Resultaten kan bana väg för nya former av immunterapi vid svåra hjärntumörer som gliom och lymfom, där dagens behandlingar ofta är otillräckliga, säger studiens försteförfattare Oscar Badillo från Mats Hellströms forskargrupp.
Studien är publicerad i Journal for ImmunoTherapy of Cancer.