Nytt EU-projekt ska förbättra möjligheterna att behandla hjärntumörer
IGP-forskaren Géraldine Giraud medverkar i det nystartade EU-projektet Gliomatch där forskare från tio länder ska ta fram individbaserad behandling mot hjärntumörer hos vuxna och barn. Géraldine Giraud kommer att koordinera en nationell insamling av kontrollprover från barn.
Hjärntumörformerna glioblastom hos vuxna och höggradiga gliom hos barn är mycket allvarliga sjukdomar med extremt låg överlevnad. Det beror bland annat på att tumörerna är mycket heterogena och svåra att behandla med gängse behandlingsmetoder. Immunterapi har på senare tid utvecklats för att behandla vissa cancerformer men det fungerar tyvärr bara för vissa hjärntumörpatienter och för närvarande finns inga bra metoder för att identifiera vilka som kan ha nytta av sådan behandling.
I Gliomatch är målet att ta fram metoder som läkare kan använda för att kategorisera patienterna utifrån egenskaper hos deras immunsystem och på så sätt kunna individanpassa behandlingen och göra den mer effektiv. Forskarna kommer bland annat att göra kliniska studier för att analysera prover från mer än 300 patienter med glioblastom eller höggradiga gliom och jämföra med kontrollprover.
Forskning med stöd av Barncancerfonden
Sedan ett år tillbaka har Geraldine Girauds även en fyraårig forskartjänst som finansieras av Barncancerfonden. Där studerar hon cancerspecifika gener och proteiner för att bättre förstå biologin hos höggradiga gliom hos barn och hon undersöker om det går att behandla de celler som orsakar sjukdomsåterfall. Även i detta projekt är målet att få fram mer individanpassade behandlingar och förbättra prognosen för de drabbade barnen.
Géraldine Girauds forskning i Fredrik Swartlings grupp
Mer om Gliomatch:
- Har beviljats 12 miljoner euro, varav 335 000 till Uppsala universitet
- 14 deltagande forskargrupper från Nederländerna, Belgien, Spanien, Italien, Israel, Norge, Tyskland, Storbritannien, Schweiz
- Gliomachts webb