HPA-projektet förklarat för barn och ungdomar

Teckning som schematiskt visar vävnadsprover, mikroskopsnitt, mikroskop och infärgade vävnader samt en kvinna i labbrock och vikingahjälm

I en ny artikel i tidskriften Frontiers for Young Minds förklarar forskare i HPA-projektet vid IGP på ett enkelt sätt vad projektet går ut på. Tidskriften vänder sig till barn och ungdomar men alla som är nyfikna på hur forskarna kartlägger celler och vävnader i människokroppen kan ha behållning av att läsa artikeln. Författarna uppmanar också andra forskare att skriva om sin forskning i tidskriften.

I artikeln beskriver Filippa Bertilsson, Cecilia Lindskog och Loren Méar hur forskarna utforskar människokroppen på samma sätt som vikingar och andra äventyrare utforskade nya delar av världen. Med bilder och enkel text förklarar de hur vävnadsprover samlas in och prepareras och hur de sedan analyseras för att ta reda på vilka proteiner som finns i olika vävnader och celler. De visar också några resultat från projektet, till exempel hur cancerceller ser ut och hur proteiner i celler från äggledarna kan detekteras.

De inblandade forskarna tycker att det är både roligt och viktigt att få bidra till nyfikenheten hos barn, så när de hittade tidskriften Frontiers for Young Minds bestämde de sig för att skriva en artikel om gruppens arbete.

– Att skriva den var både sjukt roligt och lärorikt, men också en enorm utmaning – hur skulle vi förklara antikroppsbaserad multiplex-färgning på ett förståeligt sätt? Det är barn i åldrarna 8–15 som är granskare och vi hade ingen aning om hur vår text skulle gå hem hos dem. Men det var de finaste och gulligaste kommentarerna vi någonsin fått på en text. Det var också otroligt bra träning för att kommunicera sin vetenskap på ett enkelt sätt, så vi kan verkligen rekommendera fler att göra samma sak! säger Filippa Bertilsson.

Om Frontiers for Young Minds

  • Tidskriften har som mål att tillgängliggöra ny forskning för en yngre publika genom att låta barn och ungdomar arbeta tillsammans med forskare för att skriva artiklar som är både spännande, tillgängliga och vetenskapligt korrekta.
  • Forskare bjuds in att skriva om sin forskning på ett sätt som barn och ungdomar kan ta till sig. Därefter får ungdomar granska artiklarna och återkoppla till författarna om hur de kan förbättra texten innan den publiceras.
  • Artiklarna i tidskriften täcker en rad olika forskningsområden inom naturvetenskap, teknik och medicin.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin