Linn Barreby

Linn Barreby

Det jag hade förväntat mig var att få lära mig hur jorden fungerar, om jordens processer, få åka iväg på fältarbeten och träffa intressanta människor, och allt det har jag fått!

Linn Barreby från Åsele om utbildningen: "Jag kände direkt att det var en otroligt välkomnande och mysig miljö här". Linn halkade in på utbildningen efter att ha läst en fristånde kurs och kände då att geovetenskap var rätt val för henne. "Det finns så många roliga ämnen inom programmet, som hydrologi, kvartärgeologi, oceanografi, metrologi, landskapsutveckling."

Varför valde du den här utbildningen?
Jag hade aldrig pluggat geovetenskap förut så först tog jag en fristående kurs bara för skojs skull. Det var då jag fick upp intresset för ämnet. Egentligen hade jag inte tänkt fortsätta på det spåret, så jag pluggade matte och fysik ett tag. Jag kände dock med tiden att det faktiskt var just geovetenskap jag ville fortsätta med så därför hoppade jag på kandidatprogrammet.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Ja. Det jag hade förväntat mig var att få lära mig hur jorden fungerar, om jordens processer, få åka iväg på fältarbeten och träffa intressanta människor, och allt det har jag fått!

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
Jag tycker att det allra roligaste har varit alla exkursioner vi har fått åka på. Speciellt de längre resorna när vi har åkt bort i 4-5 dagar, t.ex. till Hälsingland. Då får man verkligen chansen att testa sina kunskaper praktiskt i fält vilket också gör det lättare att förstå hur ens framtida jobb kan se ut. Man får också chansen att lära känna sina kursare på ett helt annat sätt än under föreläsningar vilket är jättekul. Jag tycker också att det har varit speciellt kul att känna hur jag börjar förstå världen, med alla dess processer, på ett helt annat sätt. Förut kunde jag liksom tänka ”jaha, en sten”, när jag såg en sten på marken, men nu kan jag tänka ”oj, en sten, en bergart; här kan man ju utläsa intressant spår kring hur den bildades!” Det är coolt.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
Eftersom jag gick första kursen som fristående kurs så hade jag ju ingen inspark eller liknande, men jag kände direkt att det var en otroligt välkomnande och mysig miljö jag kommit in i. Alla i klassen var väldigt lätta att prata med och jag hittade vänner rätt snabbt bara genom att prata med folk under rasterna och äta lunch tillsammans. Många av mina nära vänner från programmet fick jag också under exkursionerna vi haft tillsammans, där vi har bott, lagat mat, arbetat, rest och spenderat kvällar med varandra.

Vad har varit mest utmanande?
Det mest utmanande har nog varit att jag inte hade några förkunskaper inom t.ex. mineralogi och liknande i början, så när vi väl skulle börja identifiera bergarter och mineral kändes det lite överväldigande eftersom det finns så mycket. Det var dock helt överkomligt och genom träning så lärde jag mig med tiden hur och vad man ska kolla på. Det hjälpte också mycket att tillsammans med mina kursare sitta i Båtsalen på institutionen. Det är där alla bergarts - och mineralexemplar finns. Där kunde vi hjälpa varandra och sitta och öva tillsammans.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Den är bra skulle jag säga. Det anordnas många roliga aktiviteter inom programmet men också i samarbete med andra program. Som t.ex. sittningar, pubhäng, quiz och tävlingar mm. Alla dessa event är jättebra tillfällen för att träffa nya människor och bara ha allmänt skoj.

Är det något område inom geovetenskapen som intresserar dig särskilt mycket?
Jag har fått ett extra stort intresse för mineralogi och petrologi, vilket är lite kul med tanke på att det var det jag tyckte var svårast i början. Det är ju ett väldigt brett område i sig men jag tycker det är jätteintressant att lära sig att tolka bildningsprocesser och kunna visualisera dessa förlopp när man studerar en bergart. Det är också lite roligt att kunna ”namedroppa” namn på bergarter och mineraler som kompisar håller upp framför en. Sedan finns ju många andra ämnen inom programmet, som hydrologi, kvartärgeologi, oceanografi, metrologi, landskapsutveckling mm., och jag har tyckt att alla har varit intressanta på sina egna sätt.

Hur ser de internationella möjligheterna ut på ditt program?
Så vitt jag har förstått så det finns det väldigt bra möjligheter att kunna ta ett utbytesår inom programmet. Det finns flera parteruniversitet över hela världen och jag har själv tänkt att åka bort något år under mastern. Dock har jag inte bestämt vart än, eftersom det finns så många ställen att välja på.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
Det absolut bästa med att plugga i just Uppsala är att det är en så händelserik studentstad. Nu är det ju såklart speciella omständigheter som råder med Covid-19, men det är, speciellt i vanliga fall, otroligt många aktiviteter och evenemang att ta del av. Man kan gå ut på någon av alla nationer med kompisar, vara med på sittningar och andra aktiviteter på antingen nationerna eller inom sektionerna, engagera sig själv i studentorganisationer och mycket mera.

Själv är jag med i Kalmar nation där de t.ex. har syjunta, målarstudio, fotogrupp mm. Jag är också med i en gospelkör via universitetskyrkan och är buddy (fadder) för internationella studenter. Man kan välja att syssla med lite vad man vill och det är via alla dessa fritidsaktiviteter som jag har träffat majoriteten av mina närmaste vänner.

Vad är ditt mål med utbildningen?
- Mitt mål är att utöka min kunskap och mina färdigheter inom ämnet, så att jag sedan kan söka mig till jobb som verkar intressanta. Jag vill få möjligheten att arbeta utomlands, träffa olika människor och ha varierade arbetssysslor, både ute i fält och inomhus. Det är saker som jag verkligen tror att jag kommer kunna uppnå via denna utbildning.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
Hågadalen. Det är ett stort naturreservat där man kan plocka svamp, grilla och vandra runt i timtal + det finns får.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
Valborgsfirandet.

Vad hoppas du att du gör om 5 år?
Jobbar på en kul och stimulerande arbetsplats. Har en katt och har utökat min stensamling.

Läs mer

Kandidatprogram i geovetenskap, 180 hp

Kandidatprogram i geovetenskap – Ingång för samhällsvetare, 180 hp

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin