Lovande immunterapi mot akut leukemi utvärderas

En ny sorts immunterapi mot akut leukemi, så kallad CAR T-cellterapi, introduceras i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset. IGP-forskarna Gunilla Enblad och Angelica Loskog är ansvariga för studien som visat mycket lovande resultat.

Både barn och vuxna kan drabbas av akut lymfatisk leukemi, men hos vuxna är sjukdomen ofta mycket aggressiv. Det är nödvändigt med nya behandlingsformer för de patienter som inte svarar på cellgiftsbehandling eller får återfall av sjukdomen.

Den immunterapi som nu utvärderas utgår från T-celler, en typ av immunceller som skyddar kroppen mot exempelvis virusinfektioner. Med hjälp av genterapi förstärks T-cellerna med så kallade CAR-receptorer vilket gör att de lär sig känna igen och döda cancerceller.

Behandling med CAR T-celler har visat betydelsefulla effekter på cancerpatienter världen över, vilket har resulterat i flera nya godkända läkemedel. Det är första gången denna nya immunterapi prövas på patienter i Sverige och första gången i världen med just denna design av T-cellerna. Sedan starten för snart ett år sedan har tio patienter behandlats. Forskarteamet räknar nu med att behandla ytterligare några patienter med akut lymfatisk leukemi.
 

Mer information:
Angelica Loskogs forskning (Länk borttagen)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin