Klinisk prövning av ny cancerbehandling inleds

Magnus Essand och Justyna Leja-Jarblad vid IGP har fått klartecken från Läkemedelsverket och Regionala etikprövningsnämnden för klinisk prövning av deras metod att behandla neuroendokrina tumörer med onkolytiskt virus.

År 2013 hade Magnus Essand och Justyna Leja-Jarblad tillsammans med Kjell Öberg vid institutionen för medicinska vetenskaper fått fram till en virusstam som med framgång kunde användas mot neuroendokrina tumörer hos möss. Men för att komma vidare behövdes kliniska tester, något som är mycket kostsamt. Därför etablerades den Onkolytiska virusfonden dit allmänheten kunde skänka pengar för att bidra till att en klinisk prövning kunde inledas.

Läkemedelsverket och Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala har nu gett klartecken till att börja behandla människor och den första patienten har skrivit på om att delta i behandlingen. I denna inledande fas I-studie, där man testar ökande doser för att se om det finns biverkningar, kommer ytterligare elva patienter att ingå. Därefter räknar forskarna med att behandla fler patienter i en så kallad fas IIa-studie, där huvudsyftet är att titta på effekten av behandlingen.


Mer information:
Onkolytiska virusfonden (Länk borttagen)
Magnus Essands forskning (Länk borttagen)
Pressmeddelande Uppsala universitet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin