Årets Hugo Lagercrantz Award tilldelas seniorprofessor Lena Hellström-Westas
%20(2)%20BarnforskningenLenaHugo_1.jpg)
Tisdagen 27 maj delades årets Hugo Lagercrantz Award ut från Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. I år tilldelades det Lena Hellström-Westas, senior professor och neonatolog vid Uppsala universitet. Priset delades traditionellt ut av Hugo Lagercrantz själv vid en ceremoni på Karolinska Universitetssjukhuset.
Motiveringen till priset löd: Pionjärarbeten för övervakning av nyfödda barns hjärnfunktion och diagnos av kramper och hjärnblödningar.
Efter utdelningen föreläste Lena Hellström-Westas på temat " "Att stödja hjärnutveckling på neonatalavdelningen". Det blev en mycket intressant presentation som belyste många delar av Lenas forskargärning.
Hugo Lagercrantz Award har etablerat sig som ett prestigefyllt pris i medicinska kretsar. Det instiftades av Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som en ära till Hugo Lagercrantz, tillika styrelsemedlem i stiftelsen. Det delades ut första gången på Barnhjärndagen hösten 2019 till Ola Andersson, barnläkare, PhD, som arbetar vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus . Därefter har det delats ut till norska forskaren professor Marianne Thoresen i Oslo samt Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet och barnläkare i Örebro. Förra året mottog professor Mikael Norman, framstående barnläkare och neonatolog, vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Karolinska Institutet priset.
Lena Hellström Westas, senior professor och neonatolog
Professor Lena Hellström Westas studerade medicin på Karolinska Institutet, gick barnkursen på Huddinge sjukhus och blev där mycket inspirerad av Ragnar Tunell. Efter AT-tjänst arbetade Lena Hellström Westas på Barnkliniken på Huddinge. Hon arbetade sedan flera år på neonatalavdelningen i Lund som bedrev vård enligt NIDCAP-liknande former.
Lena disputerade 1990 på en avhandling om Cerebral Function Monitor (CFM) i neonatalvård. Året 2007 blev hon universitetslektor i Uppsala och 2010 professor i perinatalmedicin vid Uppsala universitet.
”Min forskning har framför allt varit klinisk och fokuserat på hjärnfunktionsövervakning (CFM/aEEG), framför allt tidig prognosbedömning efter asfyxi och stora hjärnblödningar samt detektion av epileptisk anfallsaktivitet. Jag har också varit - och är fortfarande - intresserad av varför nyfödda pojkar har sämre prognos än för flickor. Även haft förmånen att vara handledare till Ola Andersson – avnavlingsprojekt.”
Lena har flera olika styrelseengagemang både inom forskning och välgörenhetsorganisationer, t ex Socialstyrelsens vetenskapliga råd i neonatologi( fram till maj 2025).
Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus
Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus är en ideell stiftelse, som har som ändamål att samla in och fördela pengar till barnforskning samt informera om barns sjukdomar. Stiftelsen stödjer ny forskning som snabbt kan implementeras i vården och som kan göra stor skillnad. Stiftelses verksamhet syftar till att vi fortsatt ska ha en högkvalitativ barnforskning och på så sätt göra skillnad för barn, både i Sverige och i världen.
Stiftelsen har en bred multikompetent styrelse, som alla arbetar helt ideellt och utan arvode. Dessutom ett vetenskapligt råd av hög vetenskaplig kvalitet som utser vilka forskare som ska få utdelade anslag. Anslag delas ut vår och höst till forskare som är anställda på ALB och/eller anknutna till forskning på Kvinnor och Barns Hälsa, KI.
Stiftelsens nära koppling till Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens Barnsjukhus är unik och gör att ny kunskap snabbt kan implementeras i sjukvården. Inom Stiftelsen Barnforskningen inriktar vi oss på sjukdomar hos barn som inte alltid får så stor uppmärksamhet eller blir prioriterade