Insikter från utvecklingen av nya U-CARE-plattformen

Foto: Mikael Wallerstedt
U-CARE utvecklar just nu en ny version av U-CARE-plattformen, en innovativ forskningsplattform utformad för att underlätta klinisk forskning online för både interna och externa forskare. Utvecklingen av plattformen har ett starkt fokus på säkerhet, flexibilitet och transdisciplinärt samarbete.

Forskare Mudassir Imran Mustafa. Foto: Mikael Wallerstedt
Nyckelfunktioner
U-CARE-plattformen är skräddarsydd för att stödja klinisk forskning. Den kommer erbjuda en rad funktioner för att säkerställa enkel användning för forskare, däribland:
- Login och informerat samtycke via Bank-ID
- Randomisering
- Påminnelser via sms
Forskare Mudassir Imran Mustafa. Foto: Mikael Wallerstedt
Mudassir Imran Mustafa, forskare inom hälsoinformatik och informationssystem, är ansvarig för den tekniska utvecklingen av den nya plattformen.
Plattformen kommer att göra det lättare för forskare att genomföra studier på nätet, säger Mudassir. Den är utformad för att vara anpassningsbar, så att forskare kan välja de funktioner de behöver för sina specifika studier.

Systemutvecklare Moein Ghorbanali. Foto: Miro Anter
Prioritering av säkerhet
Systemutvecklare Moein Ghorbanali. Foto: Miro Anter
Med anledning av den känsliga karaktären hos klinisk forskning ingår datasäkerhet i kärnan av Plattformens utveckling. Moein Ghorbanali jobbar som systemutvecklare och är specialiserad på säker programmering.
Säkerhet är ett avgörande krav i varje skede av plattformens utveckling, säger Moein. Vi är fokuserade på att skapa säkra lösningar för att säkerställa att känslig information hanteras korrekt.

Biträdande universitetslektor Joanne Woodford. Foto: Mikael Wallerstedt
Samarbete mellan systemutvecklare och kliniska forskare
Biträdande universitetslektor Joanne Woodford. Foto: Mikael Wallerstedt
Utvecklingen av U-CARE-plattformen sker i samarbete mellan systemutvecklare och kliniska forskare. Joanne Woodford, biträdande universitetslektor i hälsovetenskap, berättar om fördelarna med det tvärvetenskapliga samarbetet:
– Det nära samarbetet mellan systemutvecklare och kliniska forskare bidrar till att Plattformen kan möta våra studiers behov. Jag är övertygad om att detta kommer leda till att vi kommer kunna erbjuda bästa möjliga användarupplevelse, både för oss forskare och för våra studiedeltagare
Vill du veta mer?
U-CARE-plattformen kommer att vara tillgänglig för alla forskare som är intresserade av att genomföra klinisk forskning via nätet. Om du är intresserad av att använda Plattformen är du välkommen att kontakta projektkoordinator Miro Anter för mer information.
Håll utkik efter fler uppdateringar när vi närmar oss lanseringen av den nya U-CARE-plattformen.
Miro Anter
U-CARE-plattformen
U-CARE utvecklar en ny version av U-CARE-plattformen. Plattformen möjliggör klinisk forskning, bl.a. interventionsforskning.
Plattformen kan användas för att bedriva olika typer av studier, till exempel: ’feasibility’-studier, observationsstudier, pilotstudier, pragmatiska studier och randomiserade kontrollerade studier.
Lär dig mer om U-CARE-plattformen och hur du kan använda den i din forskning.