Alumn i fokus: Erik Fredholm, vaccinkoordinator i Region Örebro

Erik Fredholm, apotekare i Region Örebro, har fått se sina arbetsdagar förändras i takt med coronavirusets framfart. Tre månader har gått sedan han senast tog en rast. Själv gissar han att det dröjer ytterligare tre månader innan nästa besök i fikarummet.

(Bild borttagen) Erik Fredholm, Region Örebro

– Det är oerhört mycket som måste klicka runt vaccinationerna. I Region Örebro är vi en styrgrupp på fyra personer som interagerar med bland annat SKR, Region och kommuner. Dessutom har vi en uttalad ambition att arbeta transparent mot både media och allmänhet, så just nu består mina kalender av möten, möten och ännu fler möten.

Sommaren 2006 tog Erik Fredholm sin Apotekarexamen vid Uppsala universitet. Sju år som kommunikatör vid LIF följdes av två år som apotekschef i Karlskoga och Örebro. År 2015 rekryterades han som apotekare vid Läkemedelscentrum i Region Örebro. En roll som omfattade lika delar klinisk verksamhet och nationell samordning – ända till coronaviruset nådde våra breddgrader.

– Idag finns ingen tid för klinisk tjänstgöring, det blir ändå långt fler än fyrtio timmar i veckan på kontoret. Ofta fortsätter det hemmavid på kvällar och helger. På nätterna händer det att jag skickar meddelanden till min jobbmail för att ha dem tillgängliga när jag kommer till arbetet dagen därpå. Nu är det tre månader sedan jag senast tog en rast, så visst kan det kännas mycket. Samtidigt är det nödvändigt att hålla tempo om vi ska ta oss ur den situation vi befinner oss i, konstaterar Erik Fredholm.

För närvarande hör uteblivna vaccinleveranser till de mest akuta utmaningarna. Hittills har ungefär en tredjedel av de utlovade doserna nått Region Örebro, vilket räcker till att vaccinera de högst prioriterade riskgrupperna vid fem geografiska noder i länet. Möjligheterna att planera framåt är begränsade, och kommunikationen med samordnare i Mälardalsregionerna utgör ett viktigt forum.

– Utbyte av erfarenheter gör att vi slipper uppfinna hjulet alltför många gånger. Att vi dessutom hinner formera effektiva organisationer gör oss väl förberedda när leveranserna kommer upp i avsedd nivå. Dessvärre vet vi ju inte vilken dag det sker, vilket gör det omöjligt för oss att kommunicera exakta datum. Vi är naturligtvis medvetna om att det väcker frustration, men samtidigt får vi mycket positiv återkoppling på det arbete vi utför.

Ambitionen är att så snart infrastrukturen tillåter öppna systemen för nya grupper att boka tid och att etablera flexibla stationer för vaccinering. Samtidigt är det viktigt att maximera utfallet av de resurser som finns att tillgå och att säkerställa att inga vaccinslattar går till spillo.

– De som ser vårt arbete på nära håll är också de som ger oss mest beröm. Själv är jag trygg i att vi har de medarbetare och den kompetens uppgiften kräver. Nu ser vi hur allt fler utvecklar antikroppar och i kombination med en accelererande vaccineringstakt är min förhoppning att vi kan påbörja en återgång till vardagen någon gång i sena juni, säger Erik Fredholm.

Fakta: Erik Fredholm

Utbildning  Apotekarexamen vid Uppsala universitet 2006
Yrke  Apotekare, Läkemedelscentrum i Region Örebro
Aktuell  Vaccinkoordinator i Region Örebro

Mer information

Mer information Alumnföreningen Farmis
Besök även Farmacevtiska Studentkåren
Nominera Årets Alumn 2021

text: Magnus Alsne, foto: Oscar Schriver-Abeln

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin