Alumn i fokus • Richard Bergström: från Club Dacke till pandemins öga
Richard Bergström, apotekarutbildad vid Farmaceutiska fakulteten, är sedan 18 intensiva månader Sveriges vaccinsamordnare. Ett uppdrag som omfattar allt från att säkra nationell vaccintillgång till att bjuda beundrare på spontana selfies.
(Bild borttagen) Vaccinsamordnare Richard Bergström och dekan Mathias Hallberg på plats i Pharmen
En tidig vinterdag inleder Farmaceutiska fakulteten sin nya föreläsningsserie i kårhuset Pharmen. Programförklaringen är klar: Här ska branschens främsta profiler leverera direkt från fronten. Varken ambition eller förväntan kan nå mycket högre när premiärgästen, Richard Bergström, intar scenen. Som landets vaccinsamordnare rör han sig i pandemins absoluta centrum. Några timmar tidigare mottog han Forska!Sveriges pris för ”enorma insatser vi alltid kommer att vara tacksamma över”. Nu är han i Uppsala för att rapportera om de senaste 18 månadernas globala kapplöpning mot viruset. Men allt började egentligen på andra sidan Dag Hammarskiölds väg.
– Jag flyttade till Uppsala 1984 och började läsa vid Apotekarprogrammet och Biomedicinskt Centrum. Jag hade fullt fokus på studierna hela vägen fram till examen fyra år senare då jag fick anställning på Läkemedelsverket. På gränsen till nördigt målmedvetet, tack och lov hade min fru några år kvar på sina studier så till sist hann jag ikapp med nationslivet. Smålands på fredagar, ÖstGöta på lördagar och Club Dacke sommartid var rutinen.
(Bild borttagen) Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare
Ytterligare fyra år senare gick det Bergströmska flyttlasset till Schweiz för positioner vid branschjättarna Roche och Novartis. Hans insatser ledde till vd-stolen vid Läkemedelsindustriföreningen LIF och sedermera European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). År 2017 rekryterades Richard Bergström som chef för affärsområde Pharma vid schweiziska SICPA, men vardagen sattes på oväntad paus då telefonen ringde en försommardag 2020.
– Det var Socialdepartementet som frågade om jag ville åta mig rollen som nationell vaccinsamordnare. Med facit i hand var det ett erbjudande som rymde fler arbetstimmar och lägre lön, men framför allt är det en fantastisk resa att vara delaktig i. Personligen anser jag att den internationella mobilisering och samverkan som lett till att vi idag har fungerande vacciner ska belönas med alla nobelpris som existerar. I synnerhet litteraturpriset för alla välformulerade ansökningar som ligger till grund för framgångarna.
Men visst innehåller jobbet som vaccinsamordnare även stunder av frustration. ”På sina håll råder ju viss saktfärdighet inför beslutet att vaccinera sig” konstaterar Richard Bergström diplomatiskt. Och onekligen, i ett läge där fyra av fem svenskar över 12 år fått minst två doser och över hälften av världens befolknings minst en dos utan större bieffekter finns fog för reflektion över vilka ytterligare hängslen och livremmar skeptikerna kräver för att ta spruta och ansvar.
– Jag önskar innerligt att samhället snart ska bli fritt från viruset, men med ständigt nya varianter och mutationer måste vi gå för 100-procentig vaccinering. Kanske behöver vi snart även förbereda oss för en fjärde dos, och då känns det oerhört värdefullt att Sverige och Europa har säkrat en långsiktig tillgång på vaccin och dessutom försett flera andra delar av världen med de doser de så väl behöver!
Richard Bergström om
Att bo i Schweiz och vara Sveriges vaccinsamordnare "Fördelen är väl att slippa bli igenkänd i mataffären, men jag är i Sverige var tredje vecka och hittills har det bara inneburit glada tillrop och att få ställa upp på en och annan selfie."
Antalet arbetstimmar per vecka "Just nu väldigt många. Sedan jag tillträdde uppdraget som vaccinsamordnare har jag suttit i möten alla dagar utom tre. På julafton satt vi uppkopplade i fyra timmar."
Uppsala "Min frus släkt och flera av våra goda vänner bor i stan, så vi reser hit ganska ofta. Har jag tur hinner jag med ett besök på Läkemedelsverket och Farmaceutiska fakulteten."
Livet som alumn "1987 mötte jag en apotekarstudent på V-Dala nation som jag delade en flaska billigt vitt vin med. Idag är hen vaccinsamordnare i ett annat EU-land så nu möts vi dagligen och är fortfarande mycket goda vänner."
Fakta Richard Bergström
- Utbildning Apotekarexamen 1988
- Yrke Sveriges vaccinsamordnare, fd Chef för affärsområde Pharma, SICPA
- Aktuell Premiärtalare i Farmaceutiska fakultetens nya föreläsningsserie
Mer information
- Mer information Alumnföreningen Farmis
- Besök även Farmacevtiska Studentkåren
- Läs även Alumn i fokus: Erik Fredholm, vaccinkoordinator i Region Örebro
text: Magnus Alsne, foto: Magnus Alsne, regeringskansliet