Tech-företag bildat vid Uppsala universitet nykomling på 33-listan
Hallå där… Ola Spjuth, professor i farmaceutisk bioinformatik och medgrundare till Scaleout Systems, techföretaget som skapades vid Uppsala universitet och nu tar plats på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges mest innovativa och lovande teknik-startups.
(Bild borttagen) Ola Spjuth, professor, Farmaceutiska fakulteten
Vad händer vid Scaleout Systems?
– Vi är sex forskare vid Uppsala universitet som har utvecklat en teknik för federerad maskininlärning. Det innebär att vi kan träna upp en gemensam AI-modell för flera olika partners utan att de behöver samla sina data på ett ställe. Vårt erbjudande är relevant för alla företag som sitter med intressanta data och likartade frågeställningar, men inte kan dela sitt material sinsemellan då innehållet är känsligt eller innehåller företagshemligheter.
Var finns era uppdragsgivare?
– Just nu samarbetar vi med företag inom bland annat fordon- och flygindustrin. Samtidigt är Scaleout Systems ett ungt företag och vi prövar oss fortfarande fram i en rad olika pilotprojekt. Det vi säkert kan konstatera är att vår teknik väcker stort intresse både i och utanför Sverige, liksom att vi fortsätter upptäcka flera relevanta marknader för våra tjänster.
Vad tror du personligen är rätt riktning för Scaleout Systems?
– Med min bakgrund ser jag självklart stor potential inom Life Science. Svensk hälso- och sjukvård har registerdata av hög internationell standard, kan vi förena och samanalysera dem bör resultatet bli en oerhört viktig kunskapskälla för läkemedelsutveckling och flera närliggande branscher. Men så länge horisonten ligger öppen kommer vi inte att göra några förhastade vägval.
(Bild borttagen) Vad särskiljer ert erbjudande från andra aktörer?
– Framför allt var vi väldigt tidiga med att skapa en lösning för federerad maskininlärning. Det har gett oss utrymme att utveckla flexibiliteten och skalbarheten i vår teknik, vilket dels gör den tillgänglig för ett brett spektrum av organisationer, dels möjliggör för konkurrerande företag att samarbeta. Nu ser vi hur lösningar som liknar vår dyker upp på marknaden, men vårt tidsmässiga försprång talar till vår fördel.
Hur viktig är er plats på Ny Tekniks 33-lista?
– Framför allt är den ett kvitto på att vi har innovativ lösning som är värd att investera i. Dessutom utgör listan i sig ett viktigt skyltfönster mot bland annat teknik-, it- och handelssektorerna vilket innebär att många av våra potentiella kunder får upp ögonen för vår produkt. Scaleout Systems plats på listan har dessutom uppmärksammats i flera andra media, så vi hoppas på fortsatt spridning.
Och vad väntar framöver?
– Inom Scaleout Systems för vi diskussioner om samarbete med aktörer inom bland annat försäkrings- och finansbranscherna. Personligen förbereder jag just nu en föreläsning om min forskning inom AI och federerad vetenskap för 150 Data Scientists vid en av landets affärsbanker innan det är dags att bege sig vidare till Ny Tekniks prisceremoni vid Fotografiska museet.
FAKTA
- Scaleout Systems grundades 2018 av sex personer vara 3 är verksamma forskare vid Uppsala universitet.
- Scaleout Systems har kontor i Uppsala och Stockholm med ett tiotal medarbetare.
- Ny Teknik presenterar varje år 33-listan med Sveriges mest innovativa och lovande unga teknikstartups.
- Företagen på 33-listan är max sju år, inte noterade på någon handelsplats och har en egenutvecklad teknisk innovation med stor affärspotential.
MER INFORMATION
- 33-listan 2021 (Ny Teknik)
- Scaleout Systems online
- Forskning i Farmaceutisk Bioinformatik vid Uppsala universitet
- Forskargrupp Ola Spjuth online
LÄS ÄVEN
- Robotiserat laboratorium ny resurs i svensk läkemedelsforskning
- Självlärande maskiner tar steget in i läkemedelsutveckling
KONTAKT
(Bild borttagen) Ola Spjuth, professor i farmaceutisk bioinformatik
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
ola.spjuth@farmbio.uu.se, 070-425 0628
text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, Lab Spjuth