På vänt
Mars 2025: Johan Hagelin
Johan Hagelin är doktorand i finansrätt sedan 2022 och skriver sin avhandling om internprissättning, eller transfer pricing på engelska, som är avhandlingsspråket. Johan är nyligen hemkommen från en sex månader lång forskningsvistelse i Japan. Både hans doktorandprojekt och tidigare arbetsliv är präglade av ett starkt internationellt intresse. Finansrätt, eller skatterätt - som ofta används för att beteckna rättsområdet, var inte det Johan tänkt inrikta sig på under karriären, men visade sig leda till spännande arbeten och forskningsprojekt.
-Det ena ledde till det andra, jag kom in på en bana och det blev logiskt. Under juristutbildningen läste jag inte fördjupningskurser i skatterätt, utan i folkrätt, men fick upp intresset för internationella skatteavtal och skrev sedan examensarbete för Martin Berglund (professor i finansrätt). Vi höll kontakten under åren som gick därefter.
Efter juristexamen arbetade Johan på Skatteverket och sökte sig sedan vidare till fortsatta studier i Japan. Väl där fick han en praktikplats på OECD (the Organisation for Economic Co-operation and Development) inom skattefrågor, på grund av sin bakgrund på Skatteverket, och sedermera arbete på Deloitte i Tokyo där arbetsuppgifterna kretsade kring internprissättning. Johan träffade sin fru i Japan, och efter några år flyttade de tillsammans först till Amsterdam och sedan tillbaka till Sverige.
-Jag kände att jag ville hinna se de större helheterna och kände mig för tillfället färdig med konsultarbete, så jag sökte in till forskarutbildningen i Uppsala. Man kan säga att forskningsämnet hittade mig, inte tvärtom, i och med mitt arbete i Tokyo där jag fick upp ögonen för internprissättning som område. Det var internationellt, dynamiskt, och fanns behov av forskning.

Johan Hagelin
Vi pratar om själva forskningsområdet transfer pricing. Det handlar om hur multinationella företagskoncerners vinster och förluster ska hanteras skattemässigt. I vilket land ska till exempel vinst beskattas, när ett företag har verksamhet på flera ställen? Det blir en fråga om hur skattebasen ska fördelas mellan länder, vilket gör att rättviseaspekter, dubbelbeskattning och skatteflyktsfrågor aktualiseras.
- De internationella riktlinjerna om transfer pricing har funnits länge och tillämpas över hela världen. I min avhandling tittar jag på den historiska utvecklingen av den standard som ligger till grund för riktlinjerna och robustheten i standarden när ekonomi och samhälle förändras på olika sätt. En konkret förändring är digitaliseringen. Idag kan företag erbjuda tjänster och varor helt digitalt till andra länders marknader, utan att vara etablerade fysiskt i det landet överhuvudtaget. Digitaliseringens påverkan på tolkningen av riktlinjerna är en av mina forskningsfrågor.
Johan har kommit drygt halvvägs. Han upplever att tiden nu går fort, inte minst sedan han fick en dotter för två år sedan. Samtidigt uppskattar han att kunna vara flexibel och dra ner på arbetstempot i perioder för att hinna med familjelivet. Han gillar också att det finns möjlighet att engagera sig i andra uppdrag, inte minst i internationella nätverk. Ett nätverk, MIRAI, samlar forskare från ett antal universitet i Sverige och i Japan. Konferenser och samarbeten initieras i tvärvetenskapliga projekt på teman som hållbarhet och innovation. Ett annat nätverk, SKERIC, ger möjligheter till liknande samarbeten med koreanska forskare. Johan är även doktorandrepresentant i Konsistoriet vid Uppsala universitet och redaktionssekreterare för Svensk Skattetidning.
Vi återkommer till Japan och det internationella. Jag frågar hur det kom sig att han åkte tillbaka, nu med familj och inom ramen för sin forskarutbildning?
-Jag skickade några förfrågningar om att få komma på en forskningsvistelse till olika universitet. Det hjälpte säkert att jag tidigare bott i Japan och kunde ta med lite typiska hälsningsfraser, men i stort sett var det ”cold calls” som till slut gav resultat. En väldigt sympatisk professor i Kobe tog emot mig och jag blev inkluderad i en seminarieserie med andra forskare.
Jag frågar om det internationella intresset kommer locka Johan att söka sig utomlands efter doktorsexamen.
-Jag har gärna min bas i Uppsala och fortsätter en bana med internationellt fokus. Det går att åka utomlands på flera sätt, göra en sabbatical vid ett utländskt universitet, resa, bjuda in forskare hit. Det är det jag vill satsa på, ett liv där jag kan kombinera jobb, resor och familjeliv.
Tack, Johan, för en trevlig fika och för att jag fick ta del av din internationella forskarresa. Jag önskar lycka till med resten av forskarutbildningen!
Rebecca Söderström
Fågelsången, 21 februari 2025