Högre seminarium i offentlig rätt den 27 februari: Platssamverkan för säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer

  • Datum: 27 februari 2023, kl. 17.15–19.00
  • Plats: Fakultetsrummet Riddartorget, Trädgårdsgatan 1
  • Typ: Seminarium
  • Föreläsare: Kristina Borodina, doktorand vid juridiska institutionen, Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Viktor Brylla

Den 27 februari välkomnar vi er att delta vid ett uppläggningsseminarium med Kristina Borodina, doktorand vid juridiska institutionen, Uppsala universitet där hennes avhandlingsprojekt introduceras.

Vi står inför nya utmaningar i form av ordningsstörningar och andra brott som begås i större utsträckning på offentliga platser. Både i Sverige och internationellt pågår arbete med att involvera både offentliga och privata aktörer där fokus ligger på bl.a. situationellt brottsförebyggande arbete. Ett av initiativen är något som i forskningsprojektet benämns platssamverkan. I korta drag utgör platssamverkan ett samlingsbegrepp för samverkan i syfte att skapa trygghet, säkerhet och ordning i ett avgränsat geografiskt område. Inblandade aktörer inom en platssamverkan kan t.ex. vara fastighetsägare, Polismyndigheten, socialtjänsten, andra kommunala verksamheter, näringslivet och lokala föreningar. Genom företeelsen utmanas gränsen mellan vad som traditionellt anses tillhöra den offentliga sfären och vad privata aktörer får göra.
 

Just för att platssamverkan inte är etablerat som en rättslig företeelse i svensk rätt inträder inga rättsföljder på grund av att något klassificeras som sådan samverkan. På ett övergripande plan innebär platssamverkan ett ifrågasättande av gränsen mellan vilket ansvarsområde och vilka uppgifter som det offentliga har och vad som faller på privata aktörer, men även om platssamverkan kan leda till en sammanflätning av den offentliga och den privata sektorn. Inte minst utmanas den enskilda fastighetsägarens bestämmande- och förfoganderätt över den egna fastigheten.

Avhandlingen spänner över ett flertal rättsområden, däribland kommunalrätt, fastighetsrätt, förvaltningsrätt och associationsrätt och platssamverkan utmanar många av de etablerade värdena som präglar svensk rättsordning idag. Forskningsresultaten kommer således inte bara vara av betydelse för forskningsprojektet ifråga, utan de kommer även att belysa en rad allmänna principer och värden som är av betydelse i ett bredare perspektiv.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin