Nordisk konferens för juniora forskare i eller med särskilt intresse för rättshistoria
- Datum: 2 maj 2023, kl. 16.00 – 4 maj 2023, kl. 14.00
- Plats: Munken 1, Trädgårdsgatan 20
- Typ: Konferens
- Arrangör: Olinska stiftelsen i samarbete med Uppsala universitet
- Kontaktperson: Rawaz Shanagar
Vi hälsar er hjärtligt välkomna till en nordisk konferens i rättshistoria av och med doktorander och andra juniora forskare! Konferensen äger rum i Uppsala, i Uppsala universitets lokaler mellan den 2-4 maj 2023. Konferensen arrangeras av och finansieras i sin helhet av Olinska stiftelsen.
Konferensens syfte
Konferensen har två syften. För det första syftar den till att skapa ett forum för rättshistoriska diskussioner och kunskapsutbyte. För det andra är tanken att skapa en social plattform där framtidens forskare inom rättshistoria ska få chansen att bygga ett starkare nordiskt nätverk genom att träffas i ett eget sammanhang. Under konferensen i maj 2023 är tanken att vi ska avsätta en stund åt att diskutera frågan om det finns ett intresse för att organisera liknande arrangemang i framtiden och hur vi ska gå vidare med detta.
För vem är konferensen?
Konferensens målgrupp är forskare i rättsvetenskap som befinner sig tidigt i sin akademiska karriär, och som är intresserade av rättshistoriska problemställningar. Därför är konferensen inte bara aktuell för doktorander och juniora forskare i rättshistoria, utan även för andra som är intresserade av historiska perspektiv i rättsvetenskaplig forskning. Då antalet deltagare är begränsat kommer forskare som är antagna i ämnet rättshistoria att ges företräde.
Konferensens upplägg och tema
Maria Ågren, professor i historia vid Uppsala universitet, kommer att vara key note speaker på konferensen. Ågren kommer att hålla ett föredrag om grundläggande källkritik och tala om sina erfarenheter av att hantera historiskt material i sin forskning.
Tanken att konferensen ska vara deltagarstyrd: dess grundläggande tema är work in progress. Deltagarna själva väljer vad de vill presentera eller diskutera, till exempel kan man välja att prata om och be om synpunkter på sitt projekt, lyfta frågor eller problem kring material och metod, som diskuteras öppet och gemensamt, eller lägga fram och be om kommentarer på en kortare text.
Se preliminärt program och ytterligare information