Seminarium om svensk forskning mot framtidens kärnreaktorer
- Datum: 2 juni 2025, kl. 9.00–17.00
- Plats: Ångströmlaboratoriet, Polhemsalen
- Typ: Seminarium
- Föreläsare: Pär Olsson (KTH), Henrik Sjöstrand (UU), Janne Wallenius (Blykalla), Magnus Limbäck (Westinghouse), Daria Kolbas (LTU), Gunnar Westin (UU), Daniel Primetzhofer (UU), Maria Giamouridou (KTH), och Farid Akhtar (LTU)
- Webbsida
- Arrangör: SUNRISE-projektet
- Kontaktperson: Gunnar Westin
Är du nyfiken på framtidens kärnkraft? Då har vi dagen för dig.
Vi har samlat en stor del av Sveriges främsta forskare inom kärnkraft för att på ett så lättfattligt sätt kunna berätta om vad fjärde generationens kärnkraft är, var den står internationellt och i Sverige, samt förhåller sig till tidigare kärnkraft. Vi kommer även att berätta om vilka utmaningar vi står inför och hur Svensk forskning formerar sig genom samarbetsprojekt inom akademi och industri för att få fram de möjligheter som Generation IV kärnkraft kan ge – relativt billig ”löpande band produktion” stabil el-generering, framställning av bio-kol, CO2 upptag och lagring, CO2-neutral bränslesyntes, och någon gång framöver, ”near ”sustainable energy”. Detta sker på förmiddagen och det kommer att finnas utrymme för frågor.
Är ni sugna på att få höra om lite mer om tekniska utmaningar och materialutveckling på ett lättfattligt sätt, så kom tillbaka efter lunch och lyssna på forskare från SUNRISE centret som berättar om var materialutvecklingen mot en svensk blykyld generation IV kärnreaktor står. Kanske ser vi grunden för ett svenskt storföretag. Även här blir det utrymme för frågor. Dagen är för er!
Fullständigt program och registrering
Välkomna!
