Nytt EU-projekt med fokus på det byggda kulturarvet, hållbarhet och kulturturism
I samarbete med Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet har ämnet kulturvård vid Konstvetenskapliga institutionen startat ett EU-finansierat forskningsprojekt med syfte att utveckla nya metoder för att möta framtida utmaningar för det byggda kulturarvet. Visby blir en av åtta pilotstäder i projektet.

Skärmavbild från sidan inheritproject.eu.
Tillsammans med Institutionen för geovetenskaper deltar Kulturvård i ett forsknings- och utvecklingsprojekt, INHERIT – Next Generation Solutions for Sustainable, Inclusive, Resource-efficient and Resilient Cultural Heritage, finansierat genom EU – HORIZON-CL5-2022-D4-02 Call: Efficient, sustainable and inclusive energy use, 2023-2026.
Projektet syftar till att utveckla nya metoder och angreppssätt för att möta framtida utmaningar för det byggda kulturarvet. Det handlar inte bara om tekniska lösningar - projektet fokuserar till stor del på sociala mål som ska uppnås genom att involvera flera olika målgrupper i arbetet. De andra målen handlar om att tillämpa och utveckla ny teknik för att uppnå ett resurseffektivt och resilient byggt kulturarv. Världsarvsstaden Visby utgör en av de åtta piloter som ingår i projektet, och kulturvårds roll handlar om att arbeta med pilotstudien i Visby samt bidra till att utveckla ett beslutsstödsystem.
Kontaktpersoner för kulturvård inom projektet är: Petra Eriksson petra.eriksson@konstvet.uu.se och Gustaf Leijonhufvud gustaf.leijonhufvud@konstvet.uu.se.