Upptäckt i konstverk ledde till djupare kunskap om Karl XV
Kung Karl XV (1826–1872) var känd för sina målerier, men delar av hans konstnärskap har hittills varit okänt. Nu har en forskare vid Uppsala universitet upptäckt stora likheter mellan ett av kungens mest kända verk, ”Norskt landskap”, och den norske konstnären Thomas Fearnleys (1802–1842) målning från Romsdalen.

"Norskt landskap" (beskuren) av Karl XV (1856). Bild: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum
Upptäckten gjordes av Eva-Charlotta Mebius, forskare och lektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Den har lett till nya kunskaper om kungens konstnärliga liv och nätverk.
– Jag gjorde upptäckten i samband med att jag skulle skriva en text om Karl XV:s landskapsmålerier och specifikt tavlan Norskt landskap, inför återöppnandet av universitetsmuseet Gustavianum. Det fanns väldigt lite skrivet om tavlan. Eftersom jag tidigare forskat om landskapsmåleri i Norge blev jag nyfiken och ville ta reda på mer. Jag kan nu säga att det är en vy från Romsdalen. Särskilt signifikant är de två fjälltopparna som är kända som Kongen och Dronningen. De finns också hos den norske konstnären Thomas Fearnleys liknande landskapsmålning som finns på Nasjonalmuseet i Oslo, säger Eva-Charlotta Mebius som nyligen publicerat en vetenskaplig artikel om tavlan, i tidskriften Burlington Magazine.