Sex miljoner till projekt om matsvinnsminskande åtgärder i butik
Nicklas Neuman, docent och universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap har beviljats 5 977 622 kronor som huvudsökande för det treåriga projektet ”Följ maten: Svinnminskande åtgärder i butik; vad händer med maten hemma hos konsumenten?” (Dnr: 2023-01912).
Projektet finansieras av FORMAS genom utlysningen I magen och inte i soptunnan – åtgärder för minskat matsvinn som ingår i det nationella forskningsprogrammet för Livsmedel.
I projektet ingår även Jonas Bååth och Sara Spendrup, båda verksamma vid Institutionen för människa och samhälle, Sveriges lantbruksuniversitet. Projektets utomakademiska samarbetspartner är Coop Butiker & Stormarknader. Syftet är att besvara frågan: leder matsvinnsminskande åtgärder i butik (t.ex. att sälja varor på nya vis eller till reducerat pris) till minskat matsvinn hemma hos konsument?